UEFA wacht op garanties van twaalf gastlanden EK

Print
UEFA wacht op garanties van twaalf gastlanden EK

Afbeelding: EPA

De Europese voetbalbond UEFA wil uiterlijk woensdag van de twaalf gastlanden van het EK horen hoeveel toeschouwers ze komende zomer naar verwachting kunnen ontvangen.

Landen die de UEFA niet kunnen garanderen dat er fans naar binnen mogen in hun EK-stadion, dreigen te worden geschrapt als gastland. De KNVB is ervan overtuigd dat bij de vier wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam op een veilige en verantwoorde manier publiek kan worden ontvangen.

De KNVB voerde de afgelopen dagen overleg met het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam. Woensdag wordt duidelijk op hoeveel toeschouwers die partijen inzetten. De bond moet daarnaast een back-upscenario indienen, voor het geval de coronasituatie in Nederland in de laatste weken voor het EK flink verandert.

„De absolute ondergrens is de situatie zoals we die in september hadden, met toeschouwers op 1,5 meter van elkaar”, zei toernooidirecteur Gijs de Jong eerder al. „Toen konden er zo’n 15.000 mensen in het stadion. Dat moet komende zomer ook makkelijk kunnen op een goede manier. Daarvoor zoeken we naar een innovatief en creatief scenario. Want liever ontvangen we nog meer toeschouwers, 20.000 of 30.000. We zijn ambitieus, maar ook realistisch.” Eric Gudde, de directeur betaald voetbal van de KNVB, zet ondanks het dagelijks stijgende aantal coronagevallen in Nederland ook hoog in. „Ik hoop op een stadion dat voor twee derde, of driekwart, gevuld is.”

Met gebruik van sneltests en de CoronaCheck-app denkt de KNVB op een verantwoorde manier voor een goedgevuld stadion te kunnen zorgen bij de drie groepswedstrijden van Oranje op het EK tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië. De ArenA huisvest ook één duel uit de achtste finales. Vorige week werd in het kader van de Fieldlab-experimenten een proef gehouden met 5000 fans bij de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland. De resultaten daarvan laten op zich wachten en kunnen dus niet worden meegenomen in het plan dat volgende week naar de UEFA gaat.

Het idee van de UEFA om ter ere van de 60e verjaardag van het EK het toernooi verspreid over Europa te spelen, leidt in coronatijd tot een bijzonder complexe situatie. Niet alle gastlanden lijken komende week de vereiste garantie te kunnen geven. Vooralsnog heeft alleen Denemarken duidelijk gemaakt hoeveel fans in Kopenhagen welkom zijn: minimaal 11.000. De Deense overheid benadrukte in een verklaring wel dat het Parken-stadion gesloten blijft als het coronavirus weer oplaait. Engeland, dat in Londen de halve finales en de finale van het EK huisvest, heeft al aangegeven best meer wedstrijden te kunnen organiseren als er landen afvallen.

Kijk ook naar Komt dat Schot, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot 1 april. Video: De Limburger

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee