Meerdere aanhoudingen bij actie Extinction Rebellion in Eindhoven

Print
Meerdere aanhoudingen bij actie Extinction Rebellion in Eindhoven

Afbeelding: ANP

De politie heeft zaterdagmiddag meerdere mensen aangehouden die meededen aan een actie van Extinction Rebellion in Eindhoven.

Dat gebeurde op de Beukenlaan in de Brabantse gemeente, waar fietsende actievoerders een rotonde blokkeerden, en anderen zich vastgeketend hadden of in een boom klommen.

Lees ook: Roermondse Rivka (14) is een Greta Thunberg in de dop

Volgens de politie hadden de actievoerders geen toestemming om te demonstreren en blokkeerden ze al fietsend een verkeersrotonde. Na een paar rondjes over de rotonde gefietst te hebben vroegen agenten hun daarmee te stoppen. Toen ze dat weigerden, zijn zo’n tien fietsers op last van burgemeester John Jorritsma aangehouden.

De politie probeert nu de mensen die vastgeketend zitten los te maken en mensen die in de boom klommen, naar beneden te krijgen, waarna ook zij worden aangehouden. In totaal deden volgens de politie zo’n 20 tot 25 mensen mee aan de actie. Ze moeten allemaal mee naar het bureau.

‘Lenterebellie’

Volgens de actievoerders maakt de fietstocht deel uit van de „lenterebellie”. Ze protesteren hiermee tegen de drie kabinetten Rutte „waarin geen enkel klimaatdoel werd gehaald”. Op 9 april wil Extinction Rebellion in Den Haag een wat genoemd wordt „grote verstorende actie” gaan voeren voor een beter klimaat.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee