Facebook-gegevens van half miljard gebruikers weer op straat

Print
Facebook-gegevens van half miljard gebruikers weer op straat

Afbeelding: ANP XTRA

De persoonlijke gegevens van meer dan een half miljard Facebook-gebruikers liggen weer op straat. De data zijn sinds zaterdag gratis online te bekijken.

Volgens persbureau Bloomberg brengt dat nog eens in herinnering hoezeer het bedrijf in staat is enorme hoeveelheden informatie te verzamelen, maar grote moeite heeft dat gevoelige bezit te beveiligen.

Telefoonnummers

Er is individuele info gelekt over 533 miljoen gebruikers van Facebook. Business Insider meldde dat het onder meer gaat om telefoonnummers, volledige namen, geboortedatums, biografische gegevens en soms ook e-mailadressen. Een Facebook-woordvoerder verklaarde in een mail dat het oude gegevens betreft waarover al eerder is gerapporteerd. „We hebben die kwestie in augustus 2019 ontdekt en geregeld”.

Lees ook: Op audio-app Clubhouse is privacy van gebruikers bijzaak

Facebook deed destijds wel iets aan de zwakke plek in de technologie waardoor de informatie kon lekken, maar is niet bij machte te voorkomen dat de data verder worden verspreid op internet. Alon Gal, specialist cybercrime bij de firma Hudson Rock, kon ze daardoor zaterdag weer tegenkomen op een hackersforum.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee