‘VVD verliest virtueel zes zetels als nu verkiezingen zouden zijn’

Print
‘VVD verliest virtueel zes zetels als nu verkiezingen zouden zijn’

Afbeelding: ANP

Als er nu als er Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn dan zou de VVD zes zetels minder krijgen dan de partij in maart tijdens de verkiezingen behaalde, namelijk 28 in plaats van 34. Dat stelt Maurice de Hond die grotendeels zaterdag bijna 4000 mensen ondervroeg.

De peiler koppelt deze zetelvermindering aan het gedoe rondom de mislukte verkenning en demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte van de afgelopen dagen. Rutte overleefde een Kamerdebat daarover met moeite. Dat draaide om de vraag wie met de toenmalige verkenners Ollongren en Jorritsma had gesproken over de positie van het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt. Rutte gaf uiteindelijk toe dat hij dat was geweest, maar dat hij dat eerst was vergeten. De oppositie diende een motie van wantrouwen in, zijn beoogde coalitiepartners D66 en CDA kwamen met een motie van afkeuring.

In de enquête van De Hond is de deelnemers ook voorgelegd wat zij gedaan zouden hebben als zij in de Tweede Kamer hadden gezeten en over de twee moties hadden moeten stemmen. Ruim de helft (54 procent) van de Nederlanders had dan voor de motie van wantrouwen gestemd, 26 procent ook voor de motie van afkeuring. Ook onder de kiezers van de VVD zou 37 procent voor één van de twee moties gestemd hebben en 20 procent van de Nederlanders zou voor geen van de twee moties gestemd hebben.

De deelnemers is ook gevraagd of de partij waarop ze hebben gestemd aan een nieuw kabinet zou moeten meedoen als Rutte premier zou worden. Bij de kiezers van de huidige drie regeringspartners is een meerderheid die vindt dat die partij niet met Mark Rutte moet gaan regeren: D66: 68 procent, CDA: 57 procent en ChristenUnie 57 procent. Van de kiezers van JA21 vindt 51 procent van wel, en bij de VVD stemmers vindt 77 procent dat de VVD kan regeren met Rutte als premier.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee