1,6 miljoen kijkers zien op RTL 4 kasteelruïne in Stein hoofdrol vertolken in spelprogramma ‘De Verraders’

Print
1,6 miljoen kijkers zien op RTL 4 kasteelruïne in Stein hoofdrol vertolken in spelprogramma ‘De Verraders’

De kasteelruïne in Stein. Afbeelding: De Limburger

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers -

Het in Zuid-Limburg opgenomen televisieprogramma De Verraders heeft zaterdagavond 1,6 miljoen kijkers getrokken. Die zagen in de aflevering een hoofdrol weggelegd voor de kasteelruïne in Stein.

In het spelprogramma moeten deelnemers de drie verraders die zich onder hen begeven zien te vinden. Tussendoor worden opdrachten uitgevoerd. Eén daarvan vond plaats in een kleine ruimte van de kasteelruïne in Stein.

Morse

Deelnemers Loiza Lamers (model) en Steven Kazàn (goochelaar en comedian) zaten in de ruïne opgesloten en moesten de naam Herman van Bronckhorst-Batenburg met morse doorgeven aan de rest van de groep. Zo moest duidelijk worden waar ze zaten, zodat ze bevrijd konden worden.

Rode toren

Op Facebook geeft de stichting Erfgoed Stein de nodige achtergrondinformatie. ‘Het duo zat urenlang in de rode toren. In de gevangenis waar in 1740 ook Borchard Maurits de Kinsky gevangen heeft gezeten, nadat hij tijdens een diner zijn bejaarde vader naar buiten had gesleurd en hem had uitgedaagd tot een duel op de degen. Een vader-zoonconflict dat nooit meer goed is gekomen.’

Grafkelder

En over de centraal staande Herman van Bronckhorst-Batenburg: ‘Hij heeft in de vijftiende eeuw de heerlijkheid Stein verworven en het kasteel drastisch verbouwd en uitgebreid. Hij is in 1520 overleden en begraven in de grafkelder in de St. Martinuskerk in Stein.’

Lees ook: Limburg decor van kijkcijferhit ‘De Verraders’

De Verraders was niet het best bekeken tv-programma zaterdagavond. Het moest het NOS Journaal van 20.00 uur (bijna 2,3 miljoen kijkers) Even tot hier (bijna 1,9 miljoen kijkers) voor zich dulden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee