Alleen Duitsland in met negatieve coronatest

Print
Alleen Duitsland in met negatieve coronatest

Afbeelding: ANP

Reizigers die vanuit Nederland de grens oversteken moeten vanaf dinsdag meteen een negatieve coronatest kunnen tonen.

Nederlanders die naar Duitsland reizen krijgen na Pasen te maken met strengere regels. Het Duitse beleid wordt aangescherpt vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland. Dat betekent dat reizigers die vanuit Nederland de grens oversteken vanaf dinsdag meteen een negatieve coronatest moeten kunnen tonen.

Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, maakte zondag bekend dat Nederland wordt aangemerkt als een hoogrisicogebied vanwege de oplopende besmettingscijfers. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners lag over een periode van zeven dagen boven de 200. Nederland zit al geruime tijd boven die grens. De laatste keer dat Nederland in een week tijd minder dan 200 positieve tests per 100.000 mensen had, was op 12 maart. Dat weekcijfer stond zaterdag op 290,6.

Testplicht

Reizigers hadden voorheen ook al te maken met een testplicht als ze vanuit Nederland naar Duitsland reisden, maar die wordt aangescherpt. Op dit moment moeten Nederlanders pas na een verblijf van 48 uur in Duitsland met een test kunnen aantonen dat ze niet zijn besmet met het coronavirus.

Nederlanders hebben in Duitsland ook te maken met quarantaineregels. Reizigers die recent in een risicogebied of hoogrisicogebied zijn geweest moeten zich voor vertrek naar Duitsland online aanmelden bij de overheid. Na aankomst volgt in principe tien dagen thuisisolatie. Die kan na vijf dagen worden beëindigd met een negatieve testuitslag. Niet alle deelstaten voeren echter hetzelfde coronabeleid en dat leidt ook tot regionale verschillen tussen de regels voor thuisisolatie.

Lockdown

Nederland is het vierde buurland van Duitsland dat wordt aangewezen als ‘hoogincidentiegebied’. Het gaat verder om Polen, Frankrijk en Tsjechië. De Duitse autoriteiten voeren aan de grens met dat laatste land structurele controles uit. Daar worden alle auto’s gecontroleerd. In andere grensgebieden gebeurt dat steekproefsgewijs.

Duitsland heeft net als Nederland strenge maatregelen afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land zit al sinds december in lockdown. Die wordt steeds met enkele weken verlengd en dat gaat vaak moeizaam. Deelstaten en de landelijke overheid zitten niet altijd op dezelfde lijn.

Voor bedrijven die de grens over moeten, zoals transportbedrijven, gelden uitzonderingen voor zowel de test- als aanmeldverplichting, meldt de branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN). Bij verblijf korter dan 72 uur is geen negatieve test nodig. Dat geldt ook voor het ophalen of laten repareren van een truck. Registratie hoeft pas bij een verblijf langer dan 24 uur. Dan moeten chauffeurs zich vóór binnenkomst in Duitsland digitaal registreren. De uren die ze in Duitsland overnachten, tellen wel mee in de tijdslimieten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee