Asgreen blijft Van der Poel voor in Ronde van Vlaanderen

Print
Asgreen blijft Van der Poel voor in Ronde van Vlaanderen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De Deense wielrenner Kasper Asgreen heeft de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De renner van Elegant - Quick-Step bleef in de sprint zijn medevluchter Mathieu van der Poel, de winnaar van vorig jaar, voor.

Asgreen (26) bleef na een spannende finale alleen voorop over met zijn leeftijdsgenoot Van der Poel nadat het tweetal bovenop de Oude Kwaremont, op 18 kilometer van de streep in Oudenaarde, de Belg Wout van Aert had achtergelaten. Met een groep van zo’n twintig renners achter zich moesten ze blijven samenwerken. Van der Poel trok de sprint in gang, maar viel stil in de laatste 100 meter. Asgreen won dit jaar al de E3 Saxo Bank Classic.

Kort voordat de vroege kopgroep werd ingelopen zorgde een val in het peloton nog voor enige vertraging. De Franse wereldkampioen Julian Alaphilippe, Asgreen, Davide Ballerini en Tim de Clercq, allen van Deceuninck - Quick-Step zoals de ploeg normaal heet, moesten in achtervolging. Maar het peloton hield even stil.

Aanvallen

Dat veranderde op de Oude Kwaremont en de Paterberg, waar Van der Poel twee keer aanzette. Na de Koppenberg en de kasseistrook van de Mariaborrestraat reden er negen man voorop. De grote drie - Alaphilippe, Van Aert en Van der Poel - waren erbij. Na een volgende versnelling reden er twee koppels (Alaphilippe/Asgreen, Marco Haller/Dylan Teuns) en twee eenlingen (Van Aert, Van der Poel) op kop. Na een aanval van Asgreen, op weg naar de laatste keer Oude Kwaremont, konden alleen Van Aert en Van der Poel nog aansluiten.

Achter het drietal kwamen twee groepen bij elkaar. Het verschil daalde weer: van 30 naar 14 seconden. Bovenop de Oude Kwaremont kwam de aanval van Van der Poel. Van Aert kon niet volgen en gaf op de top van de Paterberg, 13 kilometer voor de streep, 19 tellen toe.

Sprint

Met de wind iets schuin in de rug reed het tweetal richting Oudenaarde. Met een groep van zo’n twintig renners achter zich moesten ze blijven samenwerken in de wetenschap dat een sprint na 254 kilometer niet per se door de beste sprinter wordt gewonnen. Dat bleek: Van der Poel, op papier de snelste, viel stil en zag Asgreen passeren. De Belg Greg Van Avermaet sprintte naar de derde plaats, Dylan van Baarle werd tiende.

Van der Poel wint liever maar gunt het Asgreen wel

„Natuurlijk ben ik ontgoocheld, ik was mezelf graag opgevolgd. Maar ik ben op waarde geklopt. Ik gun het hem ook wel. Hij is iemand die mee een koers maakt”, doelde Van der Poel op zijn Deense medevluchter Asgreen, die hem verrassend versloeg in de sprint.

Van der Poel leek zijn tweede zege op rij niet meer te kunnen ontgaan, toen het tweetal de laatste 18 kilometer met voorsprong richting Oudenaarde reed. Hij geldt als de betere afmaker. „Maar een sprint na 260 kilometer is niet hetzelfde als na 200 kilometer”, vertelde hij bij de Belgische zender Sporza. „Ik zat al op mijn limiet. Ik had tijdens de koers al gemerkt dat hij de sterkste was en steeds het beste op versnellingen reageerde. Hij is de verdiende winnaar.”

Bij de laatste doorkomst op de Oude Kwaremont had Van der Poel aangezet, waarmee hij rivaal Wout van Aert kwijtraakte. „Die kasseienklimmen liggen me gewoon. Ik kan vanuit het zadel versnellen.” Asgreen kon wel aanhaken. „We hadden vrij snel door dat we elkaar nodig hadden om de resterende 18 kilometer naar de finish te rijden. Ik vermoed dat Asgreen zich goed moet hebben gevoeld, anders rijdt hij niet met mij naar de finish.”

Van der Poel trok de sprint in gang. „Ik kon 5 seconden aanzetten en toen was het op”, omschreef hij die laatste meters. „Maar ik heb ook zeker niet gedacht dat het binnen was, alles behalve.”

Met de tweede plaats in Vlaanderen sloot Van der Poel zijn voorjaar af waarin hij onder anderen twee ritten in Tirreno-Adriatico won en de Strade Bianche. „Ik zou tevreden moeten zijn over mijn voorjaar, maar ik ben een winnaar. Dus dat voel ik nu nog even niet.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee