Per fiets de wereld rond: hoe je toch door een gesloten grensovergang komt

We staan op het punt Oekraïne binnen te gaan. We zijn door heel Bulgarije en Roemenië gefietst, van zuid naar noord.

Wat is typisch Bulgaars? We geven enkele tips over bezienswaardigheden en we beschrijven onze bijdrage aan mens en natuur. Laten we teruggaan naar het moment dat we Bulgarije binnenkwamen.

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk uit Maastricht vertrokken juni 2020 voor een jarenlange fietstocht rond de wereld. Lees hier regelmatig hun reisblog.

Eind februari fietsen we naar de grenspost Ormenio-Haskovo tussen Griekenland en Bulgarije vlakbij de Turkse grens. Zowel de Griekse als de Bulgaarse grenspolitie doet in eerste instantie heel moeilijk. De grens is gesloten en ze laten geen toeristen door. „Wij zijn GEEN toeristen”.

De aanhouder wint

Na lang aanhouden en vooral volhouden kunnen we de agenten overtuigen dat we geen toeristen zijn. We werken voor Stichting XPLORid en zijn op weg naar Wildlife Rehabilitation and Breeding Center Green Balkans in Stara Zagora. We mogen de grens over.... Een hele opluchting: een andere grenspost ligt ver weg. Daar kunnen we niet binnen 72 uur zijn, de geldigheidsduur van onze PCR-Covid test.

Meer lezen en foto’s bekijken? Abonneer je hier op het blog van Linda en Ben

We merken meteen dat we in een ander land zijn. De karretjes met ezels en paarden zijn aandoenlijk. Veel huizen zijn in slechte staat en het ziet er armoedig uit.

We hebben één klein incident tijdens onze reis door Bulgarije. In een dorpje worden we na onze lunchpauze omringd door enkele jongens. Ze vragen of we eten of geld hebben. Ze lijken geen slechte bedoelingen te hebben, maar we betwijfelen of onze bezittingen veilig zijn. We gaan snel verder terwijl de groep achter ons aan rent. Even later worden we weer lastig gevallen. Deze keer is de wijze waarop behoorlijk agressief. Ze raken onze spullen aan en willen voorkomen dat we verdergaan. We springen op onze fietsen en rijden de jongens bijna omver omdat ze niet aan de kant gaan.

Homestay

In Bulgarije moet je vooruit plannen om een slaapplaats te vinden. Alleen in de grote steden zijn er accommodaties. We ondervinden dit in het kleine dorpje Anton. De enige airbnb is volledig volgeboekt met permanente gasten. Gelukkig zegt de buurman dat we in zijn huis welkom zijn. Nikoleta en Ivaylo bieden ons een lekkere warme douche aan en ze nodigen ons uit voor het familiediner. Als we de volgende dag vertrekken, krijgen we ieder een paar Bulgaarse wollen sokken. Deze heeft oma gebreid. Én een fles rakia voor onderweg. Deze kan natuurlijk niet ontbreken.

De rotsen van Vratsa zijn indrukwekkend. Geen wonder dat veel bergbeklimmers deze plek bezoeken. De rotsen van Belogradchik zijn enorme rotsformaties van zand- en kalksteen met een oppervlakte van ongeveer 90 km2. De rotsen variëren in kleur van rood tot geel; sommige rotsen reiken maar liefst tot 200 m hoog.

Gastvrijheid

Naast onze homestay in Anton en de aardige lokale bevolking worden we totaal verrast in Montana. Eerst biedt onze host Vladimir van het Corner House Apartment ons uit het niets twee nieuwe XPLORid-bordjes voor onze fiets aan.

Vervolgens geeft Koku, de eigenaar van Mandarin Coffee, ons 2 home-brewed flessen rakia, een grote pot home-made honing en 2 broodjes en een tros bananen voor onderweg. We hebben hier genoten van het ontbijt en de lekkere koffie. Koku volgt ons inmiddels op Strava.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal