Nieuwe prognose: ‘Derde coronagolf lijkt sneller voorbij dan gedacht’

Print
Nieuwe prognose: ‘Derde coronagolf lijkt sneller voorbij dan gedacht’

Afbeelding: HH/Sipra Press

De derde coronagolf lijkt korter en minder hevig te worden dan eerder gevreesd. Volgens een nieuwe voorspelling lijkt de piek op de intensive care al medio april te worden bereikt. Dat is eerder dan Jaap van Dissel van het RIVM voorspelde.

Van Dissel vertelde in de Tweede Kamer eerder nog dat de derde coronagolf tot begin mei aan kracht zou blijven winnen. Maar een nieuwe prognose, enkele dagen geleden opgesteld, ziet er veel gunstiger uit, melden meerdere OMT-bronnen aan het AD.

Half april zouden 800 coronapatiënten op de ic liggen. Dat lijkt de piek te gaan worden – een piekje, maar zeker niet zoveel als sommige scenario’s ons voorschotelden. Wel zijn er grote onzekerheidsmarges in de modellen, zoals altijd.

Lees ook: Bijwerkingen AstraZeneca-prik werden vrouw uit Venlo bijna fataal

Stijgen

Op dit moment liggen er 730 mensen op de ic. Dat aantal zal dus nog iets stijgen, maar ’code zwart’, waarbij mensen een bed moet worden geweigerd, lijkt er niet van te komen.

In de coronacrisis lijken de modellen over het algemeen aardig te kloppen, mede omdat grote onzekerheidsmarges worden aangehouden. Wel zijn er enkele grote rekenfouten gemaakt. Zo werd voor de Britse variant in een ongunstig scenario 170.000 besmettingen per dag voorspeld, een volledig uit de lucht gegrepen idee.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee