Eijsden-Margraten komt met coronafonds om lokale initiatieven te steunen

Print
Eijsden-Margraten komt met coronafonds om lokale initiatieven te steunen

Afbeelding: Diana Scheilen

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer -

De gemeente Eijsden-Margraten heeft een coronafonds van 855.000 euro opgezet, naar eigen zeggen om de lokale gemeenschap te ondersteunen.

Het fonds kan worden gezien als voortvloeisel van het gemeentelijke participatieplatform Verenigt U, waarbinnen allerlei burgerinitiatieven het levenslicht zien en inwoners, vrijwilligers en lokale organisaties mekaar kunnen vinden.

Het coronafonds heeft tot doel ‘de positieve gezondheid en sociale verbondenheid van de samenleving te versterken’, meldt de gemeente. Het geld gaat dan ook alleen naar projecten die dat doel ondersteunen.

Lees ook: Enquête: Limburgers snakken meer naar terras dan naar knuffel van naasten

Een deel is bijvoorbeeld bestemd voor verenigingen, zodat deze, ondanks de coronamaatregelen en het daaruit voortgekomen gebrek aan inkomsten, toch activiteiten op touw kunnen blijven zetten. Daar zijn echter wel voorwaarden aan verbonden, want de activiteiten moeten een link hebben met het thema leefstijl, digitalisering, landschap of duurzaamheid. De gemeente krijgt daarmee dus een vinger in de pap in hetgeen verenigingen hun leden aanbieden.

Dezelfde voorwaarden gelden voor het onderwijs, dat eveneens meedeelt in de pot. Verder zijn er projecten die zich toespitsen op de groene buitenruimte en gezondheid. Denk daarbij aan workshops voor ouderen, het plaatsen van sporttoestellen in de buitenruimte en de aanleg van een ‘tiny forest’.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee