Belgen in conclaaf over ’vaccinprivilege’

Print
Belgen in conclaaf over ’vaccinprivilege’

Belgisch ’coronaminister’ Frank Vandenbroucke in Brussel. Afbeelding: HH/AFP

De Belgische minister van Volksgezondheid wil weten of het coronabeleid in zijn land kan worden versoepeld voor gevaccineerde mensen. Bewindsman Frank Vandenbroucke heeft experts daarover om advies gevraagd. Belgische media spreken over een onderzoek naar ’vaccinprivileges’.

Een nieuw rapport van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding vormt de aanleiding voor het verzoek van de minister. Daarin wordt geopperd om ingeënte mensen zonder mondkapje binnen met elkaar te laten afspreken, schrijft Het Nieuwsblad. Vandenbroucke vroeg het coronacommissariaat om dat advies onder de loep te nemen.

Reservelijst

In België hebben inmiddels 1,5 miljoen Belgen een eerste dosis gekregen van een coronavaccin. Volwassen Belgen die zo snel mogelijk ingeënt willen worden, kunnen zich vanaf dinsdag op een landelijke reservelijst laten zetten. Ze worden dan opgeroepen als er overschotten zijn in een vaccinatiecentrum, schrijft VRT.

Mensen kunnen op een speciale website aangegeven wanneer ze bereikbaar en beschikbaar zijn. Wie daarna een tekstbericht krijgt met een uitnodiging, moet binnen een half uur bevestigen. Anders mag een andere persoon op de reservelijst een prik komen halen.

Twintigers

Het systeem moet voorkomen dat er overschotten ontstaan, bijvoorbeeld omdat mensen niet komen opdagen. Het is overigens niet de bedoeling dat mensen worden uitgenodigd voor een inenting als ze daar normaliter niet voor in aanmerking zouden komen. Twintigers mogen zich al melden voor de lijst, maar worden pas uitgenodigd als hun leeftijdsgroep ook aan de beurt is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee