D-reizen met 1150 medewerkers failliet verklaard door rechter

Print
D-reizen met 1150 medewerkers failliet verklaard door rechter

Afbeelding: EPA

D-rt Groep, het bedrijf achter reisorganisatie D-reizen, is door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard.

Volgens D-reizen komt er vrijwel geen geld binnen en is de reisorganisatie door de vertraging van een voucherfonds niet in staat te overleven. Door de coronapandemie hebben reisbedrijven het afgelopen jaar veel vakanties moeten annuleren. Klanten kregen vaak een voucher, maar kunnen na een jaar alsnog hun geld terugvragen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een speciaal fonds waar ondernemingen daarvoor geld kunnen lenen. Maar voor D-reizen komt die regeling te laat.

Het bedrijf heeft 1150 medewerkers en 285 reisbureaus. D-reizen werd meer dan vijftig jaar geleden opgezet door supermarktondernemer Dirk van den Broek. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hoofddorp. De franchise-ondernemingen die opereren onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement.

Volgens Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) worden de vooruitbetaalde reisgelden van klanten gewoon terugbetaald als er geboekt is met een SGR-garantie.

Doorstart

Momenteel wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart van D-reizen. „Hopelijk komt er een doorstart zodat het bedrijf, in ieder geval deels, nog door kan en de werkgelegenheid kan worden behouden”, zegt topman Jan Henne De Dijn. Hij nam de onderneming samen met zijn zakenpartner in december nog over van het Duitse reisconcern RT/Raiffeisen Touristik Group.

Reisorganisaties TUI en D-reizen zouden gisteren tegenover elkaar staan in de rechtszaal in Haarlem vanwege geld van reizigers. Touroperator TUI wilde dat D-reizen de aanbetalingen van klanten voor door corona geannuleerde reizen overmaakt. Die klanten kunnen namelijk bij TUI terecht voor een voucher. D-reizen weigerde het geld aan TUI te geven. D-reizen heeft voor dat geld zelf vouchers uitgegeven en zegt dat die ook gedekt zullen worden door het voucherfonds, maar daar twijfelde TUI aan. Volgens de rechtbank is het kort geding niet doorgegaan.

In een ander kort geding tussen D-reizen en de SGR gaf de rechter eerder al aan dat het niet waarschijnlijk is dat de reisagent in dit soort gevallen een beroep op het voucherfonds zou kunnen doen. D-reizen organiseert niet zelf reizen, maar fungeert als bemiddelaar en zou er daarom nauwelijks voor in aanmerking komen. De reisbureauketen stelde tijdens een kort geding eind maart al mogelijk failliet te gaan als de vouchers allemaal terug zouden moeten worden betaald zonder steun van het voucherfonds. SGR laat weten dat reisorganisaties naar verwachting vanaf vandaag een lening kunnen aanvragen bij het voucherfonds.

Vreselijk nieuws

Demissionair minister Bas van ‘t Wout (Economische Zaken) noemt het faillissement van D-reizen „natuurlijk vreselijk nieuws, voor de mensen die er werken en de eigenaren”. Hij benadrukt dat het kabinet alles op alles zet om zo veel mogelijk bedrijven door de coronacrisis heen te helpen.

De historie van D-reizen gaat terug naar 1965. Supermarktketen Dirk van den Broek organiseerde toen 10-daagse busreisjes naar het Gardameer. Vakantiegangers betaalden 199 gulden, waarvan 100 gulden was gespaard met kassabonnen uit de supermarkt.

Historie

In 1967 werd Dirk’s reisorganisatie opgericht met de eerste winkel, aan de Amsterdamse Bilderdijkstraat. Vanaf 1982 werden dat de D-reizen Vakantiewinkels. De keten groeide mede door overnames tot meer dan 500 reisbureau.

In 2014 stootte Dirk van den Broek D-reizen af aan het Duitse Raiffeisen Touristik Kooperation (RTK). Samen met VakantieXperts en de Thomas Cook Travel Shops ontstond de Nederlandse DRT Groep. Aanvankelijk zaten ook BCD en Van den Broek hier nog in.

In 2020 kocht directeur Henne De Dijn de Nederlandse tak terug van de Duitsers, samen met een compagnon. Er waren nu nog circa driehonderd reiswinkels over met ruim duizend medewerkers. Omzet in 2019 bedroeg zo’n half miljard. Door de coronacrisis bleef daar vorig jaar nog geen 50 miljoen euro van over.

Vakbond

Het faillissement van D-reizen komt volgens vakbond CNV hard aan in de reiswereld. „De gevolgen van de coronacrisis konden natuurlijk niet uitblijven. Het was een kwestie van tijd. Maar dit is een heel slechte dag voor iedereen die in de reiswereld werkt”, reageert CNV-onderhandelaar Loes Dreschler.

Gezien de omvang en de naamsbekendheid van de reisbureauketen hoopt de bond nog op een doorstart voor D-reizen, maar of dit uitkomst biedt voor de circa 1150 werknemers is volgens Dreschler nog moeilijk te zeggen. „Gezien de moeilijke omstandigheden wordt het spannend of dat inderdaad gaat lukken en hoeveel banen daarbij behouden blijven. We hopen natuurlijk zo veel mogelijk en houden hierover komende tijd contact met de curator.”

Voor de medewerkers van D-reizen organiseert CNV komende tijd digitale informatiesessies. „Ik heb vandaag een aantal leden gesproken, ze zijn er flink beduusd van en zitten met veel vragen over hoe het nu verder gaat en wat ze het beste kunnen doen”, zegt Dreschler. „Bijvoorbeeld of ze nog wel terugkomen op hun werkplek, of ze straks moeten solliciteren op hun huidige baan enzovoorts. We proberen daar als vakbond zo goed mogelijk antwoord op te geven.”