Greenpeace voert actie tegen heropening kolencentrale Maasvlakte

Print
Greenpeace voert actie tegen heropening kolencentrale Maasvlakte

Afbeelding: Greenpeace

Milieuorganisatie Greenpeace protesteert tegen de heropening van de kolencentrale van investeerder Riverstone op de Maasvlakte.

Die elektriciteitscentrale lag al sinds begin vorig jaar stil vanwege technische mankementen, maar die zijn opgelost. Greenpeace noemt het „onbegrijpelijk en ongepast” dat de kolencentrale weer wordt opgestart.

Het Amerikaanse Riverstone kocht de kolencentrale in 2019 van het Franse nutsbedrijf Engie. Vorig jaar gaf het bedrijf al aan bereid te zijn de centrale eerder dan 2030 te sluiten mits daar compensatie vanuit de overheid tegenover staat. Volgens Greenpeace wil de overheid daar zo’n 240 miljoen euro voor betalen, maar wil Riverstone meer geld zien.

„We hadden verwacht dat de overheid meer overtuiging en daadkracht zou tonen, zodat de centrale niet meer aan zou gaan”, zegt Dewi Zloch van Greenpeace, die erop wijst dat de centrale op volle capaciteit 2 procent van alle Nederlandse CO2 uitstoot. „Riverstone had die verantwoordelijkheid zelf ook kunnen pakken.” De milieuorganisatie waarschuwt dat door de heropening de klimaatdoelen die door het Urgenda-vonnis zijn vastgelegd buiten bereik raken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee