De Gouden Eeuw van de Akerstraat: met de tram van Brunssum naar Hoensbroek

Print
De Gouden Eeuw van de Akerstraat: met de tram van Brunssum naar Hoensbroek

De tram op de hoek Treebeekstraat in 1948. Afbeelding: archief Martin van der Weerden

Hoensbroek / Heerlen -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Deze week gaat het over de Gouden Eeuw van Hoensbroek.

Vanaf 1918 werden in rap tempo uitstekende tramverbindingen aangelegd vanuit Heerlen via Hoensbroek naar Brunssum en Sittard. De nieuwste uitgave van schrijversduo Hein Giesen en Hein Bisschops, De Akerstraat, van Ackerweg tot Akerstraat-Noord, zit weer boordevol historische informatie en vooral veel originele foto’s. De straat wordt voor het eerst vermeld in een akte uit 1556, waarin vermeld wordt welke bewoners met hand en spandiensten moesten bijdragen aan het onderhoud van de weg.

Magneet

De straat kreeg een bijzondere betekenis door de komst van Staatsmijn Emma, die omstreeks 1960 aan bijna 10.000 mensen een vaste baan bood, met als slogan Vast Werk, Hoog Loon. Als deze koempels met een goed gevuld loonzakje de poort van de Emma uitgingen, vonden zij aan de overkant van dezelfde Akerstraat een keur aan winkels (‘De 40 van de Akerstraat’) en uitgaansgelegenheden. Kapper, bioscoop en horeca; alles was er te vinden. De Akerstraat werkte als een magneet, daar gebeurde het. Op zondag werd er druk geflaneerd. In de dancings en cafés speelden toen orkestjes, waarvan onder andere Lenie & Ludwig landelijk doorbraken met Schön ist die Jugendzeit.

Bruisend

Vanaf 1904 veranderde het boerendorp Hoensbroek in rap tempo in een boomtown. De Akerstraat aan de rand van het dorp, tot dan niet veel meer dan een karrenpad, veranderde in een bruisende winkelstraat met een moderne infrastructuur. Daar was ook behoefte aan omdat mensen van heinde en verre naar Hoensbroek kwamen om te winkelen of uit te gaan. De gemakkelijkste manier om er vanuit Brunssum, Heerlen, Sittard of zelfs Aken te komen, was de tram. Het was een komen en gaan van piepende en rinkelende voertuigen. De vele fietsers moesten goed uitkijken voor de trams én de rails.

Het boek is voor 14,96 euro (excl. 4,94 euro verzendkosten) verkrijgbaar via heingiesen@home.nl of 06-18828428.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee