Breng het vuur terug in uw woonkamer!

Print
Breng het vuur terug in uw woonkamer!

Afbeelding: Flamboyant Haarden

Je ziet ze nu echt overal opduiken. Eerst alleen in hippe designmagazines, toen in trendy restaurants, maar nu zie je ze ook steeds vaker in gewone rijtjeshuizen. Elektrische haarden. Je kunt er bijna niet meer omheen! In korte tijd heeft het elektrische vuur wild om zich heen geslagen en het einde lijkt nog lange niet in zicht. Maar wat maakt een elektrische haard nu zo populair en bijzonder? Is het een overwaaiend modeverschijnsel? Of is de revolutie nog maar net begonnen en gaat de elektrische haard de traditionele haardenmarkt voor altijd veranderen?

Duurzame ontwikkelingen

Toegegeven. Ook de gashaard heeft niet stilgestaan de afgelopen jaren. Het vuurbeeld is veel aantrekkelijker geworden terwijl het verbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen juist zijn gedaald. Maar ook de houtkachel is nog lang niet uitgerangeerd en behoudt een vaste schare fans. In deze tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt zien we dat de ouderwetse open haard steeds vaker plaats moet maken voor een moderne inbouw houtkachel of voor een tv meubel met haard. Dezelfde sfeer, dezelfde charmes , maar schoner verbrandend en veel effectiever verwarmend. De strijd tussen gas, hout en elektrisch lijkt dus nog lang niet beslist. Allemaal dingen ze graag mee in de strijd om dat ene felbegeerde plekje in uw woonkamer. Weet u ook nog niet wie als winnaar uit de bus zal komen? Lees dan snel verder!

Gashaard of elektrische haard?

Wanneer u een haard neemt om het huis te verwarmen is de keuze eenvoudig. Elektrische haarden brengen vooral ‘sfeerverwarming’. Een warmte-element zorgt voor een aangename warmte die de haardbeleving compleet maakt, maar geschikt als hoofdverwarming is een elektrische haard niet. Wanneer warmte uw prioriteit heeft zal een gashaard of houtkachel een betere keus zijn dan een elektrische haard. Wie kiest voor gas die kiest voor betrouwbaar en gemakkelijk. Een gashaard begint na een druk op de knop. Er hoeft geen nieuwe brandstof toegevoegd te worden en u hoeft nooit te slepen met brandhout. Gashaard vragen minder onderhoud dan houtkachels en bieden een steeds mooier vuurbeeld. Maar helaas is de verre toekomst van gashaarden nog erg onzeker. De komende jaren zal er nog weinig veranderen, maar er komt een dag waarop de overheid zal besluiten de gaskraan dicht te draaien.

Houtkachels

Andere haardliefhebbers zweren juist bij de houtkachel. Heftig brandende houtblokken blijven nu eenmaal iets magisch hebben. De altijd veranderende vlammen en het onvoorspelbare lichtspel maken van de houtkachel de sfeermaker bij uitstek. Het houthakken en aanvullen is voor liefhebbers een onderdeel van de gehele haardbeleving, een kleine moeite die erbij hoort en die je graag voor lief neemt. De verbranding in houtkachels is enorm verbeterd de afgelopen jaren. Qua vervuiling en efficiëntie lijkt de haard van nu niet meer op de open haard van vroeger. Maar helaas is het nog maar de vraag of zelfs de modernste houtkachel wel schoon genoeg is. Hoe meer we weten over fijnstof en CO2 uitstoot, hoe donkerder de wolken die zich boven de houtkachel samenpakken. Nu komen de klachten vooral vanuit de bebouwde kom, maar wat de toekomst nog zal brengen….?

Betekent dit nu het einde van de haard zoals we die kennen? Nee. Gelukkig niet! Elektrische haarden zijn nu een volwaardig alternatief voor de vertrouwde gashaard en houtkachel. Natuurlijk zorgen ze voor minder warmte, maar in onze moderne, goed geïsoleerde woningen lijkt dit meer op een voordeel dan op een nadeel. Moderne elektrische haarden geven een levensecht vuurspel dat nauwelijks te onderscheiden is van echt vuur. Ze zorgen direct voor sfeer en hebben dezelfde intieme uitstraling als de haard van weleer. Maar omdat er geen sprake is van echte ontbranding is er ook geen lastige installatie, geen brandgevaar en ook geen overbodige warmte. Van een elektrische sfeerhaard geniet u niet alleen in de koudere periode, maar geniet u het gehele jaar door!

Kachels zullen dus langzaam naar de achtergrond verdwijnen, maar haarden zullen wel altijd blijven.

Of het nu elektrisch is of gas, of toch het vertrouwde hout. Voor velen is de haard onmisbaar het gezelligste plekje in huis. Wilt u het ‘haardgevoel’ behouden, maar meegaan met deze tijd? Informeer dan gerust geheel vrijblijvend naar de beste oplossing voor uw persoonlijke situatie.

Flamboyant Haarden & Flamboyant Buitenleven zijn klaar voor de uitdagingen van deze tijd en kijken met vertrouwen naar de toekomst. Een eigen haard blijft nu eenmaal goud waard!