KNVB mikt bij EK op 12.000 toeschouwers per duel en hoopt op meer

Print
KNVB mikt bij EK op 12.000 toeschouwers per duel en hoopt op meer

De KNVB hoopt de tribunes tijdens het EK redelijk te kunnen vullen. Afbeelding: ANP

De KNVB hoopt komende zomer bij de vier EK-wedstrijden in Amsterdam ten minste 12.000 toeschouwers te kunnen verwelkomen in de Johan Cruijff ArenA. Dat heeft de voetbalbond aan de Europese voetbalunie UEFA gerapporteerd. „Afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus in juni bestaat de kans dat het er uiteindelijk meer zullen worden”, laat de KNVB weten.

„Geweldig dat we op koers liggen voor een EK met publiek”, zegt Gijs de Jong, toernooidirecteur in Amsterdam. „Dit is een historisch toernooi, waar Nederland deel van uitmaakt. Daar hoort gewoon publiek bij te zijn. We kijken ernaar uit 12.000 toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA te ontvangen, maar beseffen dat het coronavirus onvoorspelbaar is en er geen garanties zijn. We blijven echter goede hoop houden dat de situatie in juni zodanig verbeterd is, dat er zelfs meer toeschouwers bij kunnen zijn.”

Uiterlijk deze woensdag moesten de twaalf speelsteden hun plannen indienen over het beoogde minimumaantal toeschouwers bij de EK-wedstrijden in hun stadions. De UEFA had vorige maand bij monde van voorzitter Aleksander Ceferin benadrukt dat voetballen in lege EK-stadions voor de UEFA geen optie zou zijn. Zonder een garantie van publiek bij de EK-duels zouden de betreffende gastlanden hun EK-duels mogelijk moeten afstaan.

De ambitie van ten minste 12.000 toeschouwers, met de hoop op meer, hebben de KNVB, het kabinet en de gemeente Amsterdam gezamenlijk uitgesproken. „Het is fantastisch dat de minister en de burgemeester van Amsterdam er ook vertrouwen in hebben dat een EK met publiek in juni op een veilige, verantwoorde én feestelijke manier kan plaatsvinden”, laat De Jong weten.

In het Nederlandse EK-scenario dat bij de UEFA is ingediend, wordt uitgegaan van op zijn minst 25 procent van de netto-capaciteit van het stadion. Alle bezoekers die de EK-duels in Amsterdam willen bijwonen, moeten voldoen aan de dan geldende veiligheidsprotocollen en krijgen pas toegang op vertoon van een negatief resultaat van een coronatest.

Op basis van de resultaten van de verschillende Fieldlab-onderzoeken en de verwachte coronasituatie in juni, bekijken de KNVB, het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam of het mogelijk is om het percentage toeschouwers te verhogen. Als de staat van de pandemie in juni slechter is dan ingeschat, kan het aantal toeschouwers ook naar beneden worden bijgesteld. Hiervoor is een zogenoemde ‘stopknop’ in het protocol opgenomen.

De Johan Cruijff ArenA vormt het decor voor de EK-groepswedstrijden van Nederland tegen Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). Op 26 juni staat nog een achtste finale op het programma.

Beluister hier de nieuwe voetbalpodcast van De Limburger:

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee