De Limburger met twee dossiers genomineerd voor journalistieke prijs

Print
De Limburger met twee dossiers genomineerd voor journalistieke prijs

Toenmalig burgemeester Jos Heijmans van Weert in juni vorig jaar aan het woord in de gemeenteraad van Weert, bij de bespreking van het integriteitsonderzoek naar zijn handelen. Afbeelding: DE LIMBURGER PETER SCHOLS

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden -

De Limburger is met twee series artikelen genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland.

Verslaggevers Leon Janssen en Paul Bots dingen in de categorie ‘regio’ mee naar de prijs met onderzoeksverhalen die ze vorig jaar over toenmalig burgemeester Jos Heijmans van Weert schreven. In dezelfde categorie maken ook Sjors van Beek en Rik van Hulst kans: zij publiceerden over misstanden bij de politie in Horst en Peel en Maas.

De Limburger is daarmee goed voor twee van de vijf nominaties in de categorie. Hoofdredacteur Bjorn Oostra van De Limburger reageert „verguld van trots” en noemt de nominaties „een erkenning voor onze weloverwogen keuze voor kwaliteitsjournalistiek”. Afgelopen jaar ging De Limburger al met de prijs aan de haal, met Project46, een serie waarin Judith Janssen en Rik van Hulst verkeersslachtoffers een gezicht gaven.

Heijmans

De artikelen van Leon Janssen en Paul Bots over Heijmans draaiden om de ‘dubbele petten’ van de Weerter burgemeester, die vele duizenden euro’s gemeentesubsidie toekende aan een stichting waar hij zelf voorzitter van was. Naar aanleiding van de verhalen liet de gemeenteraad van Weert een extern onderzoek uitvoeren. Daaruit bleek dat Heijmans de gedragscode heeft geschonden. Toen deze conclusie bekend werd, had Heijmans zijn taken al neergelegd.

Politie Horst

De artikelen van Sjors van Beek en Rik van Hulst gingen over misstanden bij de politie in Horst en Peel en Maas. In die zaak zijn elf agenten bestraft wegens misdragingen. Vijf van hen werden ontslagen. Zo’n 1300 strafdossiers werden doorgelicht, op zoek naar onregelmatigheden van agenten. De Rijksrecherche is nog altijd bezig met het onderzoek.

Lees ook: Hoe de politiepuist van bureau Horst werd uitgeknepen: een reconstructie

Winnaars

De bekendmaking van de winnaars van de Tegels in de verschillende categorieën is op 10 mei.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee