Limburgse gemeenten komen met subsidie voor opvangen hemelwater

Print
Limburgse gemeenten komen met subsidie voor opvangen hemelwater

Afbeelding: BAS QUAEDVLIEG

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Venray / Geijsteren / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

Limburgse woningeigenaren kunnen sinds kort subsidie aanvragen voor het opvangen van hemelwater.

Gemeenten en waterschap hopen zo de druk op het riool te verlagen en daardoor beter beschermd te zijn tegen de gevolgen van hevige regenval. Om dat te bereiken is door alle Limburgse gemeenten het platform Waterklaar opgericht. De uitvoering is per regio geregeld.

„Er valt steeds meer regenwater in korte tijd, maar ook kennen we langere perioden van extreme droogte, waarin water schaarser wordt”, legt de woordvoerder uit.

Volgens de gemeenten kost het daardoor steeds meer moeite om drinkwater schoon te houden en hebben stedelijke gebieden vaker last van hittestress. Waterorganisaties en gemeenten nemen al maatregelen, onder meer om de waterkwaliteit te bewaken.

Project Waterklaar wil mensen ertoe bewegen regenwater niet langer af te voeren naar het riool, maar op te vangen waar het valt. Dat kan bijvoorbeeld door te zorgen voor meer groen in de tuin, maar ook door water op te vangen in een reservoir.

Wie meer wil weten over de mogelijkheden, kan terecht op www.waterklaar.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen