Adviseur van het Rijk: landbouw moet inschikken en de helft van de grond inleveren

Het plaatsen van een windmolen in het buitengebied van Neer. © Maartje van Berkel

Boeren zullen de komende jaren tienduizenden hectares grond moeten inleveren om plaats te maken voor nieuwe natuur, woningbouw en het opwekken van duurzame energie.

Redactie

Bijna 60 procent van de grond in Nederland is nu in gebruik voor landbouw. Als alle ruimtelijke plannen worden uitgevoerd, zal dat teruggaan naar de helft in 2050: een vermindering van zo’n 180.000 hectare.

Lees ook: Hoe ziet het landschap in Limburg er in 2030 uit: groener of juist rommeliger?

Dat staat volgens de Volkskrant in het rapport Grote opgaven in een beperkte ruimte, dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) donderdag presenteert. Het PBL is de belangrijkste adviseur van het Rijk op het gebied van ruimtelijke ordening.

Volgens het PBL staat het nieuwe kabinet voor dringende keuzes bij de toekomstige inrichting van Nederland. Tot 2030 moeten een miljoen woningen worden bijgebouwd, er is een noodzaak om nieuwe natuur aan te leggen, voor windmolens en zonneparken moeten plekken worden gevonden, en er zijn snel maatregelen nodig om de gevolgen van de klimaatopwarming tegen te gaan.

‘Ingewikkelde puzzel’

Dat is een „ingewikkelde puzzel”, aldus het PBL, want in een klein land kan niet alles overal. Het nieuwe kabinet moet knopen doorhakken, zegt PBL-onderzoeker David Hamers, een van de auteurs van het rapport. De politiek heeft volgens hem lastige keuzes te lang voor zich uit geschoven.

Lees ook: Limburgse platteland in 2030: sombere voorspelling over de natuur, met een sprankje hoop

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal