Kaalslag in reisbranche, maar: ‘Achter de schermen al bezig met werven medewerkers’

Kaalslag in reisbranche, maar: ‘Achter de schermen al bezig met werven medewerkers’

Afbeelding: © Getty Images

Weert / Laar / Tungelroy / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy -

Corona heeft er flink ingehakt bij de reisbranche. Bijna een kwart van de medewerkers verloor zijn baan in 2020. Ook Kupers Reisinfo en Reisburo Schoenmaeckers namen afscheid van medewerkers, maar de Limburgse reisbureaus bereiden zich voor op een hete zomer.

Volgens onderzoek in opdracht van stichting Reiswerk, het arbeidsmarktfonds voor de reissector, verloor 23 procent van de medewerkers zijn baan in 2020. Dit is exclusief de 1.150 medewerkers van het deze week failliet verklaarde D-reizen. Inclusief deze medewerkers was de afname uitgekomen op een derde. Vooral advies- en verkoopmedewerkers met een tijdelijk contract en jongeren moesten op zoek naar ander werk: onder medewerkers onder 25 jaar was het ontslagpercentage bijna 50 procent.

Reorganisatie
Ook de 18 Limburgse reisbureaus van Kupers Reisinfo en Reisburo Schoenmaeckers hebben gereorganiseerd. “Het is pijnlijk om mensen te moeten laten gaan”, zegt Joyce Fonteijn, directeur van beide organisaties. “Gelukkig is 90 procent alweer elders aan het werk. Daar ben ik trots op en blij mee. Het geeft aan dat het mensen met kwaliteit en vaardigheden zijn. Ook zijn nog altijd collega’s van ons aan het werk voor de GGD; zij doen bron- en contactonderzoek. Op het moment dat wij het weer druk krijgen, komen ze terug.”

Zonnig
Want de vraag is niet of, maar wanneer het weer aantrekt, zegt Fonteijn. Zij ziet de toekomst dan ook zonnig tegemoet. Veel deelnemers aan het onderzoek van Reiswerk denken daar anders over: 88 procent van de reisbedrijven verwacht dat het aantal medewerkers dit jaar verder zal afnemen of gelijk zal blijven. Bijna 50 procent houdt rekening met een ontslagronde en 31 procent met een mogelijke opheffing of faillissement. Fonteijn: “Wij zijn financieel gezond en achter de schermen alweer bezig met het werven van medewerkers. Wij willen er klaar voor zijn als het druk wordt.”

Annuleren
Op dit moment is het nog rustig, zegt ze. “Het huidige, negatieve reisadvies geldt tot 15 mei. Daarna hopen we dat er weer ‘gele’ landen zijn waar mensen veilig naartoe kunnen reizen. Overigens kan het slim zijn om nu al te boeken voor de zomer. Nu is er nog plek genoeg en veel reisorganisaties hebben acties waarbij je tot 2 weken van tevoren kosteloos en zonder opgaaf van reden kunt annuleren. In dat geval loop je geen risico.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg