Mensenrechtenhof: land mag vaccinatie verplichten

Print
Mensenrechtenhof: land mag vaccinatie verplichten

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Landen kunnen hun burgers verplichten zich te laten inenten, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Bijvoorbeeld als zij tot de conclusie komen dat de volksgezondheid dat vraagt.

Het hof in Straatsburg sprak zich uit over de vaccinatieplicht die in Tsjechië geldt. Kinderen moeten daar tegen negen ziektes worden ingeënt. Ouders die weigeren, riskeren een boete. Hun kind mag soms niet naar de kleuterschool.

Ruimte

Mensen hebben in principe recht op respect voor privé-, familie- en gezinsleven, stelt het mensenrechtenhof. Maar landen hebben veel ruimte om te beoordelen of het nodig is om dat recht op dit punt wat in te perken. Tsjechië blijft daarbinnen, is de slotsom.

Lees ook: De Jonge heeft ‘nul begrip’ voor mensen die coronaprik weigeren

Die uitspraak is belangrijk voor de inentingscampagne tegen het coronavirus, denkt mensenrechtendeskundige Nicolas Hervieu. Het hof schept zo wat ruimte voor een eventuele verplichte coronaprik, meent de Franse jurist.

Hij wijst erop dat het hof het principe onderschrijft dat van minder bedreigde groepen gevraagd kan worden zich te vaccineren om zo kwetsbaren te beschermen.

Lees ook: Horeca en evenementen blij met advies prikbewijs: ‘Alles om van 1,5 meter af te komen’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee