Dag van de waarheid in provinciehuis: hebben gouverneur en gedeputeerden na vandaag nog een baan?

Print
Dag van de waarheid in provinciehuis: hebben gouverneur en gedeputeerden na vandaag nog een baan?

Gouverneur Theo Bovens. Afbeelding: Peter Schols

Heeft de provincie Limburg na deze week nog altijd dezelfde gedeputeerden en is de positie van gouverneur Theo Bovens stabiel genoeg? Die vragen komen aan bod als Provinciale Staten vrijdag opnieuw praten over de politieke crisis waarin Limburg zich bevindt.

Het debat werd vorige week afgebroken omdat er volgens de provinciale politiek nog teveel vragen onbeantwoord bleven. Provinciale Staten wilden documenten inzien om te bekijken wat er allemaal voorafging aan het vertrek van CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus in de week daarvoor. Die twee stapten op nadat bleek dat IKL-directeur en oud-gedeputeerde Herman Vrehen veel werk aan zijn eigen bedrijven gunde. Op die manier zou subsidiegeld naar hem zijn gevloeid.

Lees ook: Analyse: Hoe politiek Limburg z’n eigen onvrede creëert

Omdat Limburg geen ‘gewone’ regering met een coalitie heeft, is met het vertrek van de twee gedeputeerden een moeilijke situatie ontstaan. Een meerderheid wil in principe graag verder op de oude voet, maar de vraag is dan onder meer of - en zo ja door wie - de posities van Koopmans en Mackus ingevuld worden.

Dag van de waarheid in provinciehuis: hebben gouverneur en gedeputeerden na vandaag nog een baan?
Het debat in het provinciehuis. Foto: Peter Schols

Lees ook: Dit is de omvang van het dossier-Vrehen: 152 pagina’s en 19 miljoen euro

Tijdens de vergadering van vrijdag moet sowieso eerst blijken of de nog zittende gedeputeerden nog op voldoende vertrouwen kunnen rekenen in het Limburgs parlement. Ook zal de positie van Bovens aan bod komen, omdat enkele fracties zich afvragen of die de integriteitskwesties in Limburg nog goed in de hand heeft.

Grote gevolgen

Daar komt bij dat Bovens vorige week stellig beweerde dat hij pas op 23 maart is ingelicht over journalistieke vragen over de IKL-kwestie. Die vragen waren twaalf dagen eerder al ingediend. Donderdag bleek dat Bovens al veel eerder op de hoogte was. Gezien de gespannen politieke situatie kan een kleine fout tijdens het debat grote gevolgen hebben. Er bestaat een kans dat er een motie van wantrouwen tegen de gouverneur wordt ingediend.

Het debat begint om 9.30 uur en is live te volgen via de stream hieronder: