65.000 stemmen 70+’ers niet meegeteld door fouten bij briefstemmen

Print
65.000 stemmen 70 ’ers niet meegeteld door fouten bij briefstemmen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Bij de Tweede Kamerverkiezingen zijn de briefstemmen van zo’n 65.000 70-plussers niet meegeteld omdat ze niet op de juiste manier waren uitgebracht. Dat aantal is goed voor bijna één zetel.

De NOS en de Open State Foundation, een organisatie die zich inspant voor een digitaal transparante overheid, onderzochten de processen-verbaal van de vooropening van de briefstemmen.

Lees ook: Ouderenbond furieus over fout met briefstemmen: onacceptabel

De meest gemaakte fout door de kiezers is dat de ‘stempluspas’ niet was meegestuurd. Daarnaast zat in veel enveloppen helemaal geen stembiljet.

Bij de einduitslag van de verkiezingen meldde de Kiesraad dat 0,29 procent van de briefstemmen ongeldig was verklaard. Er was echter niet bekeken hoeveel briefstemmen er al afvielen voordat het tellen begon. Dat deel ‘terzijde gelegde stemmen’ blijkt nu 6 procent te zijn. Vanwege corona had het kabinet bij de afgelopen verkiezingen 70-plussers de mogelijkheid gegeven om ook per post hun stem uit te brengen.

Lees ook: Minister Ollongren past procedure tellen briefstemmen aan na problemen

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee