Verzet tegen beloning van ruim 29 miljoen voor topman Johnson & Johnson

Print
Verzet tegen beloning van ruim 29 miljoen voor topman Johnson & Johnson

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Johnson & Johnson (J&J) krijgt steeds meer kritiek wegens de beloning van 29,6 miljoen dollar die het farmacieconcern aan topman Alex Gorsky wil uitkeren.

Gezaghebbende adviesbureaus voor beleggers vinden dat bedrag voor 2020 niet passend, omdat het Amerikaanse bedrijf miljarden kwijt is aan schandalen rond pijnstillerverslavingen en asbest in talkpoeder. Ze adviseren aandeelhouders op de aanstaande jaarvergadering daarom tegen het beloningsvoorstel te stemmen.

Verslavingsgolf

J&J, dat nu vooral in het nieuws is wegens het coronavaccin van dochteronderneming Janssen, wordt verweten verslavingen aan opiaten in de VS in de hand te hebben gewerkt. Net zoals branchegenoten zou het bedrijf de markt hebben overspoeld met krachtige pijnstillers, wat een verslavingsgolf teweegbracht.

Een rechter veroordeelde het bedrijf hiervoor in 2019 tot het betalen van ruim een half miljard dollar. De afgelopen jaren werd J&J bovendien veroordeeld tot het betalen van miljarden dollars aan schadevergoedingen aan kankerpatiënten die beweren ziek te zijn geworden door talkpoeder van het bedrijf waarin asbest zou zitten.

Beleggers

Alle veroordelingen en rechtszaken hebben J&J in twee jaar tijd al 9 miljard dollar gekost. Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS), dat bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars adviseert, vindt het daarom niet uit te leggen dat Gorsky 17 procent meer krijgt dan een jaar eerder. „Beleggers mogen verwachten dat het bedrijf met een verklaring komt hoe de uitzonderlijk hoge juridische kosten zijn meegewogen bij de beloning.”

ISS voegt zich bij een ander adviesbureau, Glass Lewis. Die organisatie stelde dat de top van J&J feitelijk wordt afgeschermd van de financiële schade van alle schandalen, terwijl die wel degelijk het resultaat zijn van slechte keuzes. Of het verzet ook effect zal hebben blijft de vraag. Het stempunt over de beloning op de aandeelhoudersvergadering is niet bindend.

Heineken

Glass Lewis liet onlangs ook van zich horen in Nederland. Het adviseert aandeelhouders van Heineken tegen een vertrekvergoeding van 5,5 miljoen euro voor oud-topman Jean-François van Boxmeer te stemmen. De hoge vertrekpremie voor Van Boxmeer wijkt af van een beloningscode die voor het bedrijfsleven geldt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee