Coupplegers Myanmar willen binnen twee jaar nieuwe verkiezingen

Print
Coupplegers Myanmar willen binnen twee jaar nieuwe verkiezingen

Afbeelding: EPA

De militaire junta die in Myanmar begin februari de macht heeft gegrepen, stelt vrijdag dat er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden binnen twee jaar.

De coupplegers hebben naar eigen zeggen een staatsgreep gepleegd, omdat de verkiezingen van vorig jaar niet eerlijk zouden zijn verlopen. Ze hebben meteen gezegd dat er dus nieuwe verkiezingen moeten komen, maar gaven eerder nog niet aan wanneer.

Lees ook: Defensiechefs twaalf landen veroordelen geweld door leger Myanmar op ‘bloedigste dag’ sinds machtsovername

De staatsgreep volgde op een grote verkiezingsoverwinning van de Nationale Liga voor Democratie van Aung San Suu Kyi in november. De stembusgang bleek een afgang voor de partij waar de militairen op hadden gerekend.

Totalitaire staat

In Myanmar, dat destijds Birma heette, werd in 1962 een militaire staatsgreep gepleegd waarmee officieren een op communistische leest geschoeide totalitaire staat vestigden die pas sinds het einde van de vorige eeuw heel langzaam vrijer is geworden. De ‘staatsraad’ waar de militairen mee regeerden werd pas in 2011 ontbonden.

In 2015 won Aung San Suu Kyi vrije verkiezingen en ze voerde daarna tot aan de staatsgreep van dit jaar de regering aan. Ze is gevangengezet. De militairen slaan de dagelijkse protesten tegen de coup bloedig neer.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee