Vakbonden roepen op tot landelijke staking vrachtwagenchauffeurs

Print
Vakbonden roepen op tot landelijke staking vrachtwagenchauffeurs

Afbeelding: ANP

Vakbonden FNV en CNV roepen alle medewerkers in de beroepsgoederensector op om maandag te staken.

Werknemers en werkgevers in de sector kunnen het al lange tijd niet eens worden over een nieuwe cao voor onder meer vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers.

Eerder kondigden de vakbonden al aan dat er maandag 12 april een landelijke actiedag zou zijn om de eisen voor een betere cao kracht bij te zetten. Dat daar ook werkonderbrekingen bij zouden komen, was nog niet bekend.

Loonsverhoging

FNV en CNV willen onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent die met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 ingaat. Ook eisen ze een regeling zodat mensen met zwaar werk eerder met pensioen kunnen. Onder de cao voor beroepsgoederenvervoer vallen volgens de vakbonden ruim 150.000 mensen.

De vorige cao voor de sector liep eind 2019 af en werd verlengd tot 1 januari 2021. Vakbonden wilden in november al onderhandelen over een nieuwe cao met een loonsverhoging, maar volgens FNV wilden werkgevers daar steeds onderuit komen. Behalve vrachtwagenchauffeurs die winkels bevoorraden en pakketbezorgers vallen onder meer ook verhuizers, bestuurders van vuilniswagens en bestuurders van rijdende kraanwagens onder de cao.

Manifestaties

Naast stakingen houden de vakbonden ook manifestaties in Nieuwegein, Weert, Zevenbergschen Hoek en Rogat bij Meppel. Op alle vier die locaties kunnen enkele honderden stakers terecht. Om coronabesmettingen te voorkomen, komen actievoerders bijeen in hun auto’s.

Eerder dit jaar hielden vrachtwagenchauffeurs al stakingen bij distributiecentra van supermarkten. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN), die de werkgevers vertegenwoordigt, noemde die acties toen „niet nodig en onverantwoord”.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee