Woutertje Pieterse Prijs naar Sittardse schrijver Benny Lindelauf

Print
Woutertje Pieterse Prijs naar Sittardse schrijver Benny Lindelauf

Benny Lindelauf. Afbeelding: Rob Oostwegel

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Schrijver Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda hebben de 34ste Woutertje Pieterse Prijs gewonnen. De jaarlijkse prijs voor jeugdliteratuur (15.000 euro) gaat daarmee voor de tweede keer naar de Sittardenaar, die de onderscheiding ook in 2011 kreeg. De jury noemt het boek ‘sterk verbeeld’ en ‘adembenemend opgeschreven’.

Lindelauf en Volbeda sleepten de prijs in de wacht met het boek Hele verhalen voor een halve soldaat (Uitgeverij Querido). De uitslag is zaterdagmorgen bekendgemaakt in het radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits.

Zie ook: Schrijver Benny Lindelauf uit Sittard: ‘Uit doodsangst komt levensdrift, levensmoed’

In Hele verhalen voor een halve soldaat worden zes broers opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Op weg naar het front moeten ze zich melden bij een grenspost. Geschikte giften of geld om de grens te kunnen passeren, bezitten de broers niet. Verhalen kennen ze echter in overvloed. Verhalen over een behekst meer, over een poppenspeler die over lijken gaat om succes te hebben en over een jongeman die zo mooi is dat de mannen uit zijn dorp hem van pure jaloezie het liefst een kopje kleiner maken. De broers vertellen en vertellen alsof er een leven van af hangt. En dat is ook zo.

Gedurfd

De jury, onder voorzitterschap van schrijver Abdelkader Benali, spreekt van een gedurfd boek. „Een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn.” Volgens de jury verenigt het boek ook het beste van de taal en het beeld in zich.

Voor de jaarlijkse prijs voor het mooiste kinderboek waren zes titels genomineerd. Naast Hele verhalen voor een halve soldaat waren dat Koningskind van Selma Noort, Wat is kunst? van Ted van Lieshout, De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp & Sebastian van Doninck, De naam van mijn vader van Rindert Kromhout en Alfabet van Charlotte Dematons.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee