Vierde nationale bijentelling op 17 en 18 april in teken van veiligheid, voedsel en verblijf

 © IVN

Limburg -

De vierde nationale bijentelling op zaterdag 17 en zondag 18 april staat in het teken van veiligheid, voedsel en verblijf. Dat weekend worden door heel Nederland bijen geteld in tuin, balkon, het park of op het schoolplein.

redactie

Van de bijna 360 soorten wilde bijen in Nederland zijn er 188 bedreigd. Ook voor de mens heeft dit grote gevolgen, want 80 procent van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving. Het bijvriendelijk maken van een tuin kan door rekening te houden met veiligheid, voedsel en verblijf, de drie V’s.

Veiligheid

Veel tuinen zijn niet bijvriendelijk doordat er vaak giftige stoffen in tuinproducten zitten. Sommige onkruid- en ongediertebestrijders kunnen daardoor schadelijk zijn voor bijen. Om de bijen te beschermen is het belangrijk om te kiezen voor biologische tuinproducten. Deze producten zijn gelukkig steeds makkelijker te krijgen.

Voedsel

Vooral van veel verschillende bloeiende planten en bloemen die zo lang mogelijk bloeien, worden bijen blij. Zo hebben de bijen voldoende te eten. Het gaat dan met name om planten en bloemen die stuifmeel en nectar geven, bijvoorbeeld lavendel, muurpeper en kattenkruid. Dit zijn echte bijenlokkers, ze zijn er namelijk dol op. Ook op het balkon kunnen bewoners bloemen en planten laten bloeien.

Verblijf

Bijen hebben een nestelruimte nodig om hun larven in op te laten groeien. In dit nest leggen ze hun eieren en bewaren ze hun stuifmeel. Door tuinen steeds meer te betegelen en op te ruimen, wordt het voor de bijen steeds lastiger om dit soort nestelplekjes te vinden. Een handje helpen kan door een bijenhotel te maken. Anderen bijen graven liever een gangetje in de grond, of nestelen in kieren in de muur. Sommige bijensoorten overwinteren in uitgebloeide bloemstengels. Bijen houden wel van een beetje rommel, een tuin hoeft dan ook niet al te netjes te zijn.