Snel extra vaccins beschikbaar voor ziekenhuispersoneel

 © Getty Images

Het kabinet maakt versneld extra vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel. Het gaat om 35.000 doses van het Janssen-vaccin. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt.

Het besluit kwam zaterdagavond na overleg tussen ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark van Volksgezondheid, Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen.

Maandag krijgt Nederland de eerste vaccins van farmaceut Janssen uit Leiden. Het gaat om 79.200 doses. Daarvan gaat dus bijna de helft naar de ziekenhuizen. Van dit vaccin is maar één prik nodig.

Direct contact

De vaccins zijn bestemd voor medewerkers die in direct contact komen met patiënten en daardoor een groter risico lopen om besmet te worden met het coronavirus. Het streven is de komende weken het andere ziekenhuispersoneel met direct patiëntencontact te vaccineren.

Lees ook: Spanning stijgt rond versoepelingen: zo staan we ervoor

Ongeveer 40.000 artsen en verpleegkundigen van corona-afdelingen, intensive cares en de spoedeisende hulp zijn in februari gevaccineerd. Twee weken geleden kregen ziekenhuizen nog AstraZeneca-vaccins voor 39.500 medewerkers.

Niet meer

Maar deze week is besloten om dat vaccin voorlopig niet meer te gebruiken voor mensen onder de zestig jaar. Ziekenhuispersoneel dat aanvankelijk met AstraZeneca zouden worden ingeënt, kan nu met het vaccin van Janssen worden gevaccineerd.

Lees ook: Medisch specialisten: ‘Geef overgebleven AstraZeneca-vaccins aan de ziekenhuizen’

In totaal wachten nog ongeveer 200.000 ziekenhuismedewerkers op hun vaccinatie, aldus de Federatie Medisch Specialisten.