Gezocht: persoonlijke verhalen over de bevrijding en kamp de Grote Looier

Print
Gezocht: persoonlijke verhalen over de bevrijding en kamp de Grote Looier

Afbeelding: Louis Zeekaf

Maastricht / Itteren / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer -

Kumulus is voor het filmproject ‘Heldenverhalen’ op zoek naar verhalen van mensen in en om Maastricht die herinneringen hebben aan de bevrijding en gebeurtenissen rond kamp de Grote Looier.

Het grootste Limburgse kamp, de Grote Looier, was een plek waar na de bevrijding ‘foute’ Nederlanders werden vastgehouden. Met een processie vierde Maastricht in 1945 de rituele reiniging van de stad.

„De jongeren van Kumulus Theaterschool verdiepen zich in moraalridders en misstanden van toen en reflecteren op het hier en nu”, meldt een woordvoerster.

Lees ook: ‘Dachau in Maastricht?’ Strafkampen na de bevrijding toneel van wraakacties

„We zijn op zoek naar mensen die willen vertellen over de Tweede Wereldoorlog, bijvoorbeeld heldenverhalen uit het verzet, maar ook over zaken waar we het liever niet over hebben, zoals de misstanden en vergeldingsacties in de Grote Looier, de vervolging van NSB’ers en collaborateurs en zogenaamde ‘moffenhoeren’.”

De voorkeur gaat daarbij uit naar verhalen die zich afspelen in Maastricht. Op basis daarvan wordt een korte film gemaakt die op 4 mei online wordt vertoond.

Wie eraan wil meewerken kan contact opnemen via 06-14887643 of +32495109798. Mailen kan ook: celine.daemen@hotmail.com of lore.mechelaere@gmail.com.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee