Corona en autoverzekering: waarom gaat de premie niet omlaag?

Print
Corona en autoverzekering: waarom gaat de premie niet omlaag?

Vanwege het coronavirus zijn Nederlanders veel minder onderweg. We werken voornamelijk thuis en ook onze vrije tijd vullen we noodgedwongen anders in. Dat betekent dat de auto veel stilstaat. Helaas heeft dit geen invloed op de premie voor de verzekering. Hoe komt dat eigenlijk?

Aantal schadeclaims flink gedaald

Door de pandemie zitten we allemaal veel thuis. We maken minder ongelukken én claimen minder schade. Autoverzekeraars zagen in het tweede kwartaal van 2020 de geclaimde schade met gemiddeld 31 procent afnemen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. Voogd & Voogd Verzekeringen liet eerder al weten dat zij in de eerste helft van 2020 ongeveer 25 procent minder schademeldingen hebben ontvangen. Toch betekent dit niet automatisch dat de premie van de verzekering omlaag gaat. De autopremie is namelijk gebaseerd op risicoanalyses op de lange termijn. Verzekeraars denken dat corona geen structurele veranderingen in het autorijden met zich meebrengt. Er wordt verwacht dat we op korte termijn weer zoals vanouds gaan rijden.

Vraag om een lagere premie

Niet geschoten is natuurlijk altijd mis. Daarom kunnen autobezitters het beste contact opnemen met de verzekeraar om te vragen of de premie van de verzekering verlaagt kan worden. Zo heeft Promovendum zijn premies twee maanden met 10 procent verlaagd. Deze verzekeraar is geen lid van het Verbond van Verzekeraars. Daarnaast kunnen mensen die veel thuiswerken hun kilometrage aanpassen. Mogelijk scheelt dit in verzekeringspremie. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen die private lease rijden. Ook zij kunnen contact opnemen met de leasemaatschappij om de kilometerbundel te verlagen. Ook is het verstandig om regelmatig de autoverzekering te vergelijken. De auto wordt namelijk ouder, premies veranderen en bovendien krijgen nieuwe klanten vaak extra korting. Genoeg redenen dus om te kijken of de eigenaar ergens anders goedkoper uit is.

Kenteken schorsen

Voor mensen die de auto helemaal niet meer gebruiken, is het financieel gezien interessant om de auto te schorsen. Door de auto te laten schorsen is de eigenaar niet meer verplicht om een verzekering af te sluiten, om motorrijtuigenbelasting te betalen én om een APK te laten doen. Mensen moeten wel zelf de verzekering opzeggen. Het is uiteraard niet toegestaan om met een geschorste auto de openbare weg op te gaan. Via de website van RDW is het mogelijk om het kenteken te schorsen. Er zijn wel kosten verbonden aan het schorsen van de auto. Voor voertuigen tot 15 jaar oud betaalt de eigenaar een tarief van €73,10 voor het eerste jaar. Voor Auto‘s van 15 jaar of ouder bedragen de kosten voor het eerste jaar €24,10. Automobilisten kunnen hun auto voor een, twee of drie jaar schorsen.