Negen op de tien hbo’ers vinden binnen drie maanden een baan

Print
Negen op de tien hbo’ers vinden binnen drie maanden een baan

Afbeelding: ANP

Ongeveer 90 procent van alle afgestudeerde hbo’ers vond vorig jaar binnen drie maanden een baan.

Van hen werkt 78 procent op minimaal hbo-niveau en heeft 59 procent een vast contract, maakte de Vereniging Hogescholen bekend na onderzoek.

„Ondanks de coronapandemie deden afgestudeerde hbo’ers het in 2020 goed. Ze blijken uiterst weerbaar op de snel veranderende arbeidsmarkt. De cijfers bevestigen dat de vraag naar hogeropgeleiden stijgt”, aldus de koepelorganisatie.

Het gemiddelde uurloon van mensen met een hbo-diploma steeg van 16,04 euro in 2019 naar 16,99 euro in 2020.

Toch zijn er ook sectoren waarin het minder goed gaat met hbo’ers als gevolg van de coronapandemie. Dit geldt vooral voor de cultuursector. Vorig jaar zat 8,7 procent van de hbo-afgestudeerden in de cultuursector werkloos thuis. Een jaar eerder was dit 4,7 procent.

De werkloosheid in de sectoren onderwijs en gezondheidszorg nam juist verder af. Hbo’ers in de zorg hebben wel meer last van stress. „Bijna de helft van de afgestudeerden uit deze sector geeft aan nu meer stress te ervaren dan voor het begin van de coronacrisis”, aldus de Vereniging Hogescholen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee