Buitenring vormt inspiratie voor boek ‘Geen weg terug’ van Marleen Schmitz

Print
Buitenring vormt inspiratie voor boek ‘Geen weg terug’ van Marleen Schmitz

Marleen Schmitz op het bankje dat ook op de cover van haar boek is afgebeeld. Afbeelding: Eigen foto

Oirsbeek -

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Nee, het boek gaat niet over de Buitenring. De aanleg van de weg was wel een inspiratiebron voor haar nieuwste boek. De familieroman ‘Geen weg terug’.

„Omdat ik in Oirsbeek woon, zag ik van dichtbij hoe mensen uit bijvoorbeeld Nuth en Amstenrade, werden geconfronteerd met een grote verandering van hun woon- en leefomgeving. Een huis dat ineens leeg lag, mensen die moesten verhuizen, akkers die opgeslokt werden, geluidsschermen die opdoken. De aanleg van de Buitenring vormde zo een inspiratiebron”, vertelt de 69-jarige Marleen Schmitz.

Het verhaal

De nieuwe weg betekent het begin van allerlei verschuivingen. Voor Martha is er al jaren niets noemenswaardigs veranderd. Het gezinsleven met man Max, dochter Desiree en zoon Dave gaat gewoon zijn gangetje, totdat ze hoort over een nieuwe weg die wel erg dicht in de buurt van hun huis wordt aangelegd. Voor sommige dorpsbewoners is dit zelfs een reden om te verhuizen en ook Max neemt alvast een optie op een ander huis. Desiree, die op de havo zit, wordt verliefd op de oudere broer van een schoolvriendin. Dave komt in allerlei gedoe terecht en collega Janey is ongepland zwanger van een man die weigert zijn verantwoordelijkheid te nemen. Het is alsof Martha de enige is die nog standvastig is, maar voor hoe lang, als alles om haar heen verschuift?

Schrijfster

Geen weg terug is niet het eerste boek van de hand van Schmitz. Ze schreef tientallen boeken, waaronder romans, kinder- en prentenboeken. In 2013 won ze de Veldeke literatuurprijs.

Het boek, met harde kaft, telt 223 pagina’s en is uitgegeven door Zomer & Keuning in Utrecht. Het boek is te bestellen bij de lokale boekhandel via ISBN 9789020 540499 en is tevens verkrijgbaar als e-book.

Meer info: www.marleenschmitz.nl.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee