Versnelde procedure voor kennismigranten in Zuid-Limburg blijkt een succes

Print
Versnelde procedure voor kennismigranten in Zuid-Limburg blijkt een succes

De aftrap in 2020 met Vivian Heijen namens de deelnemende gemeenten en Roelof Triemstra van de IND. Afbeelding: Expat Centre Maastricht Region

Maastricht / Itteren -

De versnelde procedure voor kennismigranten in Zuid-Limburg blijkt een succes. Het afgelopen jaar verdrievoudigde het aantal mensen dat van deze zogeheten one-stop-shop gebruikmaakte.

In januari 2020 begonnen het Expat Centre Maastricht Region, de Gemeente Maastricht en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) met deze proef, waarbij kennismigranten op één locatie en op één dag alle formele stappen kunnen doorlopen. De pilot loopt nog tot de zomer van 2021. Dan wordt bekeken of en op welke wijze de dienstverlening kan worden voortgezet.

Eerste resultaten

Ondanks de coronapandemie steeg het aantal internationale werkers en studenten dat in 2020 gebruik maakte van de diensten met meer dan driehonderd procent in vergelijking met 2019. Ook de klanttevredenheid nam aanzienlijk toe. Vooral de snelheid en nabijheid werden hoog gewaardeerd.

Lees ook: Kennismigrant kan door versnelde procedure binnen één dag aan de slag in Zuid-Limburg

Groei

Het Maastricht International Centre, waar Expat Centre Maastricht Region een onderdeel van is, draagt met deze dienstverlening bij aan de ontwikkeling van een krachtige internationale kennisregio. In verhouding tot de rest van Nederland heeft de regio Zuid-Limburg veel internationale kenniswerkers: 36% van de internationale werknemers in Zuid-Limburg is kenniswerker. In de rest van Nederland is 27% kenniswerker (Monitor internationale werknemers, 2019). Sinds 2007 is het aantal kenniswerkers verzevenvoudigd (tot meer dan 2500).

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee