Kans klein dat kabinet met versoepelingen voor volgende week komt

Print
Kans klein dat kabinet met versoepelingen voor volgende week komt

Afbeelding: ANP

De kans is klein dat demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op de persconferentie over corona versoepelingen aankondigen die volgende week al ingaan.

Afgelopen zondag werd na het Catshuisoverleg al duidelijk dat de voorgenomen versoepelingen van 21 april pas op z’n vroegst vanaf 28 april ingaan.

Lees ook: Limburg piekt met infecties: stijging van 11 procent

Mogelijk verdwijnt vanaf dan de avondklok en kunnen de terrassen weer open. Ook winkels worden mogelijk verder opengesteld. Nu is dat nog niet aan de orde, omdat het kabinet het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen te hoog vindt. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei maandag dat het kabinet per week gaat bekijken of de terrassen al open kunnen. Maar eerst moet de piek van de derde golf geweest zijn, klinkt het.

Het kabinet overlegt dinsdag nog voor de persconferentie over de maatregelen. Pas dan neemt het een definitief besluit.

Woede en onbegrip

De beslissing om de versoepelingen met minstens een week uit te stellen, leidde tot veel woede en onbegrip. Koninklijke Horeca Nederland noemde het „een klap in het gezicht” en ook winkeliers waren massaal teleurgesteld, aldus branchevereniging INretail.

Ook meerdere burgemeesters, waaronder die van de vier grootste steden, zijn niet blij met de keuze. Zij pleiten ervoor alles in de buitenruimte, zoals terrassen, hortussen en dierentuinen, te openen omdat handhaven van de coronaregels anders niet meer lukt. Zij zien liever dat mensen op een terras zitten en afstand houden, dan dat er grote groepen zowat bovenop elkaar zitten in parken.

Lees ook: Studenten boos over uitstel versoepelingen: ‘De rek is er echt uit’

De verdere opening van het hoger onderwijs gaat vooralsnog wel door op 26 april, meldden ingewijden. Studentenorganisaties gaven al te kennen het „onacceptabel” te vinden als de heropening weer werd uitgesteld. Studenten mogen waarschijnlijk weer voor een dag in de week naar hun hogeschool of universiteit, mits ze zich van tevoren kunnen laten testen op corona.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee