‘Ruim 1,5 miljoen banen onder druk door digitalisering’

Print
‘Ruim 1,5 miljoen banen onder druk door digitalisering’

Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Ruim 1,5 miljoen banen in Nederland komen de komende jaren onder druk te staan door digitalisering, concludeert accountants- en adviesbureau PwC na onderzoek.

De mensen die een dergelijke ‘zombiebaan’ hebben zijn echter goed om te scholen. De meeste vaardigheden die deze werknemers hebben zijn te gebruiken in banen waar in de toekomst wel behoefte aan is.

Al voor de coronacrisis stonden 250.000 banen onder druk om te verdwijnen. Dat is tijdens de pandemie gegroeid naar 330.000 banen met een slecht toekomstperspectief, ruim 3 procent van de huidige arbeidsmarkt. Volgens PwC zullen banen als kassa- en winkelmedewerker, receptionist, maar ook sportinstructeur minder relevant worden en grotendeels verdwijnen.

PwC voorziet dat er tot en met 2024 jaarlijks 400.000 banen onder druk komen te staan. In de regio’s Midden-Brabant, Midden-Limburg en Zeeland kan dat de hardste klappen veroorzaken. Daar is een op de vijf banen een zombiebaan.

Tegelijk zijn er ook banen waar veel vraag naar is, maar te weinig aanbod van personeel. Die noemt PwC ‘engelbanen’. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om technici, basisschooldocenten, politie- en brandweermensen en artsen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee