Ook ABN AMRO vraagt meer spaarders negatieve spaarrente

Print
Ook ABN AMRO vraagt meer spaarders negatieve spaarrente

Afbeelding: Hollandse Hoogte

ABN AMRO vraagt van spaarders met 1,5 ton aan spaargeld of meer een negatieve rente en verhoogt tegelijk de prijs voor een betaalpakket.

De wijzingen gaan per 1 juli in, zo maakt de beursgenoteerde staatsbank dinsdag bekend. Wie vanaf dat moment meer dan 150.000 euro op zijn of haar rekening heeft staan, moet hiervoor dan een negatieve rente van 0,5 procent gaan betalen. Momenteel ligt die drempel nog op 500.000 euro.

De verlaging van die drempel voor negatieve spaarrente geldt voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Voor rekeninghouders met minder dan 150.000 euro blijft de rente op 0 procent staan. ABN AMRO benadrukt dat 97 procent van de klanten van de bank zo blijft gevrijwaard van negatieve rente.

Toch betalen ook gewone spaarders indirect voor de rente van -0,5 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) aan ABN Amro vraagt, om spaargeld dat de bank niet kan omzetten in leningen te parkeren. Vanaf 1 juli verhoogt ABN AMRO namelijk de tarieven. Zo moeten particuliere klanten vanaf dan per maand 1,95 euro betalen voor een basispakket. Dit was 1,70 euro.

Witwascontroles

ABN Amro laat weten dat de prijsverhoging om ‘meerdere redenen’ wordt doorgevoerd. De bank wijst bijvoorbeeld op hogere kosten voor veiligheid, het ontwikkelen van nieuwe bankdiensten en strengere eisen voor witwascontroles.

Om die laatste reden krijgt 85 procent van de in het buitenland wonende klanten vanaf 1 juli een opslag van 2 euro per maand. Overige klanten die in ‘specifieke regio’s’ wonen moeten zelfs een toeslag van 8 tot 15 euro betalen voor het aanhouden van een rekening bij ABN AMRO.

Het Openbaar Ministerie doet al enige tijd onderzoek naar vermeende zwakke witwascontroles in het verleden bij de bank. Hierdoor dreigt een flinke boete.

ING

Vorige week besloot ING nog de drempel voor negatieve spaarrentes te verlagen van 250.000 euro naar 100.000 euro. Bij Rabobank en De Volksbank ligt de drempel om te betalen voor particulier spaargeld nog op 250.000 euro.

Opvallend genoeg wil ABN AMRO nu het ‘bovenmatig gebruik van cash geld ontmoedigen’. Dat komt volgens de bank omdat de specifieke controles om te controleren waar het geld vandaan komt duur zijn, vooral bij grote stortingen van cash.

Wie jaarlijks meer dan 10.000 euro aan contant geld bij ABN AMRO opneemt, volgens de bank 1,8 procent van de klanten, krijgt hiervoor ook extra kosten doorberekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee