We zitten volop in het aspergeseizoen. Dan kun je maar beter genoeg aspergerecepten bij de hand hebben. Voor je het weet is het 24 juni en stopt het steken van het lentegoud van de een op de andere dag.
Hoewel in januari of februari ook al geregeld asperges in mijn keuken liggen, kijk ik elk jaar weer uit naar het échte aspergeseizoen, als de lentekoninginnen uit de Limburgse aspergebedden getrommeld worden. Omdat het seizoen vrij kort is, komen ze vaak op tafel.
Ik vind het heerlijk om af te wisselen tussen klassiekers en eigentijdse aspergerecepten, en tussen warme en koude gerechten. De asperges koop ik het liefste bij de aspergeboer, omdat het een leuke beleving is. Amper van de aspergevelden, liggen ze in de boerderijwinkel. Keurig gesorteerd naar dikte. En zó vers, dat er amper een plakje van de onderkant gesneden hoeft te worden.
Tijdens het schillen snoep ik vaak al van een stukje rauwe asperge. De frisse smaak van de aspergesappen is ook wat het goed doet in de eiersalade van vandaag. Hoe langer je de salade laat staan, hoe meer sappen uit de asperge in de salade trekken en hoe zachter de beet van de knapperige aspergestukjes wordt. Serveer de salade als lunch op zuurdesemtoast of bij de borrel op crostini. Die laatste maak je eenvoudig zelf door sneetjes (oud) stokbrood te grillen of te bakken met een beetje olijfolie en zeezout. Maak de crostini af met wat rucola of waterkers.
Ei-aspergesalade
Bereidingsduur: 15 minuten
Voor 4 personen
Ingrediënten:
4 eieren
150 gram witte asperges
1 sjalotje
1 takje peterselie
3 eetlepels citroenmayonaise
Bereiding
Kook voor de salade allereerst de eieren in zeven minuten net hard. Schil intussen de asperges en snijd een dun plakje, of zoveel als nodig is, van de onderzijde. Snijd de asperges in heel dunne plakjes van ongeveer een millimeter. Snipper de sjalot ragfijn. Hak ook de peterselie fijn.
Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina
Laat de eieren onder stromend koud water schrikken en pel ze. Snijd de eieren in plakjes.
Meng het ei met de aspergeplakjes, de sjalot en de mayonaise. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de ei-aspergesalade met de peterselie.
Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl