Fietsen rond de wereld: de magische sfeer van oude stadjes in Roemenië

Print
Fietsen rond de wereld: de magische sfeer van oude stadjes in Roemenië

In Roemenië.

Maastricht / Itteren -

Onze herinneringen aan Roemenië zijn nog springlevend. Zoveel dorpjes met kleurrijke huizen. Sommigen zijn prachtig versierd met mozaïek. Voeg daar de diversiteit aan hekken, poorten en waterputten aan toe en je bevindt je in een wonderland van kleurencombinaties.

Daarnaast is het eten erg goed en zijn de mensen heel vriendelijk. We krijgen veel duimpjes omhoog van passerende chauffeurs of ze toeteren vrolijk naar ons. Langs de kant van de weg biedt een lieve vrouw ons gebak aan. Terwijl ze de zakjes overhandigt zegt ze: „Welkom in Roemenië.” De volgende dag geeft een man in een busje ons ieder 10 lei (€ 2). Het moet niet gekker worden.

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk uit Maastricht vertrokken juni 2020 voor een jarenlange fietstocht rond de wereld. Lees hier regelmatig hun reisblog.

Een ander pluspunt van Roemenië in vergelijking tot Bulgarije is de taal. Ook al spreken we geen Roemeens, het alfabet is vergelijkbaar met onze taal en sommige woorden lijken erg op het Frans.

Een goede cappuccino is echter moeilijk te vinden. Pas op als je bestelt; een instant cappuccino uit een zakje zou toch echt geen cappuccino mogen heten. De benzinestations van Rompetrol zijn ons toevluchtsoord: goede cappuccino, heerlijke croissants en schone toiletten.

We bezoeken het WeWilder-project van WWF in Armenis en slapen in één van hun eco-boerderijtjes. Binnenkort publiceren we ons blog over dit hulpproject.

Sibiu en Sighisoara

Naast de vele kleurrijke huizen in de kleine dorpjes hebben we met veel plezier Sibiu bezocht: de stad van de ogen. De huizen met de „ogen” zijn bijzonder en uniek.

Sighisoara is de mooiste en best bewaarde middeleeuwse stad van Europa. Een van de weinige nog bewoonde vestingstadjes. De sfeer is magisch en een beetje spookachtig: Vlad Dracula is hier geboren.

Meer lezen en foto’s bekijken? Abonneer je hier op het blog van Linda en Ben

Ooievaars

In Roemenië kun je van eind maart tot half augustus veel ooievaars zien. Vooral in de Saksische dorpen in Transilvania, in Szekelyland en in Maramures. Dit doet ons denken aan Baba Marta in Bulgarije: de viering van nieuw leven en het begin van de lente. Met Baba Marta wenst iedereen elkaar een goede gezondheid. Alles is versierd in rood en wit; het symbool van de verwevenheid van mannen en vrouwen. Als je een ooievaar of zwaluw ziet, leg je de armband (Martenitsa) onder een steen of bind je hem vast aan een boom met bloeiende bloemen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee