Isolement Karmelietessen in Beek fascineerde zelfs tafeltennisster Bettine Vriesekoop

Print
Isolement Karmelietessen in Beek fascineerde zelfs tafeltennisster Bettine Vriesekoop

Sluierfeest zuster Josefa, 15 augustus 1958. Afbeelding: archief Heemkundevereniging Beek

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Op 17 september 1938 werd het klooster van zusters Karmelietessen door bisschop Lemmens ingewijd. De stichting was mede mogelijk dankzij een legaat van Jeanne Maes uit Beek, die in 1936 was gestorven. Een andere Beekenaar, Stephan Dings, was de architect van het gebouw.

Bij de vestiging stelden de zusters zich ten doel om dit gedeelte van Limburg waarvan de bevolking vanwege de mijnbouw en industrie snel toenam, met hun gebed ‘voor Christus te bewaren’ en onder de bescherming te stellen van ‘de Koningin van de Vrede’.

In het klooster waren naast de individuele cellen voor de zusters nog diverse andere ruimten beschikbaar, zoals de kapel, recreatiezaal, bibliotheek, noviciaatruimte en spreekkamers, waar men, gescheiden door een traliehek, met een zuster kon praten. Aangezien de zusters binnen de muren van het klooster moesten blijven, waren er ook andere personen aanwezig: twee portiers, Tina Cals en Annie Thurlings en één man, Harry Erckens, de tuinman.

Sluierfeest

Wanneer er een nieuweling (novice) intrad, was er feest. Een novice maakte een proeftijd van een jaar: het noviciaat. Voorwaarden tot toetreding tot het noviciaat waren een minimumleeftijd van zeventien jaar, de ongehuwde staat en rijpheid van karakter. Na het noviciaat werd de tijdelijke gelofte afgelegd en na drie jaar volgde het sluierfeest. Tijdens dit feest legde men de eeuwige gelofte af.

In 2001 ontvingen de zusters een speciale gast, Bettine Vriesekoop (Europees kampioen tafeltennis). Voor de RKK-zomerserie Kruispunt in het klooster deelde Bettine drie dagen het geïsoleerde leven van de Karmelietessen in Beek. Zij was gefascineerd door het isolement dat de religieuzen gekozen hadden om dichter bij hun geluk te komen.

Feest in het klooster

In 1978 vierden de zusters het veertigjarige bestaan van het klooster. Voor het eerst in de geschiedenis mochten inwoners van Beek het klooster van binnen bekijken. Duizenden mensen maakten hiervan gebruik. De zusters vertelden enthousiast over het onderhoud van de tuin, boekbinden, keramiek bakken en andere zaken. Tijdens het 60-jarig bestaansfeest in 1998 woonden er 17 zusters in het klooster.

Het zeventigjarige bestaan kon helaas niet gevierd worden. Zondag 15 oktober 2006 namen de zusters Karmelietessen tijdens een plechtige eucharistieviering in de kapel van het klooster officieel afscheid van Beek en verhuisden naar Maastricht.

Sinds 2017 is ‘Zorghuis Beek’ in het gebouw gevestigd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee