D66: intern onderzoek na meldingen van seksuele intimidatie Limburgs Kamerlid

Print
D66: intern onderzoek na meldingen van seksuele intimidatie Limburgs Kamerlid

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Heerlen / Hoensbroek / Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

D66 laat onderzoek verrichten naar het kersverse Limburgse Kamerlid Sidney Smeets. Op sociale media beschuldigen verschillende jonge mannen hem van seksuele intimidatie en grooming, het seksueel contact zoeken met minderjarigen.

Partijvoorzitter Annemarie Spierings laat weten dat er op basis van eerdere meldingen al een ‘indringend gesprek’ heeft plaatsgevonden tussen partijleider Sigrid Kaag en Smeets. Woensdagavond verschenen opnieuw berichten van jongens die hem betichten van seksuele intimidatie, en op basis daarvan heeft de partij opnieuw het gesprek met hem aangeknoopt.

Lees ook: Limburgs Kamerlid in opspraak: ‘Heb je zin om langs te komen op kantoor?’

Het is de tweede keer in korte tijd dat D66 in opspraak komt vanwege meldingen van seksuele intimidatie. Eerder liet D66 onderzoek uitvoeren naar partijprominent Frans van Drimmelen, nadat een anonieme brief verscheen waarin hij werd beschuldigd van MeToo-gedrag. Het onderzoek pleitte hem vrij, maar de zaak was wel aanleiding om een nieuwe structuur op te tuigen rondom vertrouwenspersonen.

Spierings zegt de zaak in het licht van die nieuwe werkwijze „goed en zorgvuldig” te willen aanpakken, en laat daarom een intern onderzoek naar het gedrag van Smeets instellen. Het interne onderzoeksteam zal „alle beschikbare informatie verzamelen en bevindingen op een rij zetten om te kunnen bepalen of er sprake is geweest van mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag.” Smeets is geboren in Heerlen en woonde ook jarenlang in Valkenburg.

Geschrokken

Kaag laat in een reactie weten dat er binnen D66 „geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag”. „Daarom nemen we deze berichten zeer serieus. Daarbij is zorgvuldigheid gepast, voor de persoonlijke veiligheid van eenieder die betrokken is. Als de bevindingen van het interne onderzoeksteam daar aanleiding toe geven, zullen we onmiddellijk vervolgstappen zetten.”

Lees ook: Enkele opvallende nieuwe kandidaten uit Limburg in de Tweede Kamer

Smeets zelf zegt te schrikken van de berichten die over hem zijn verstuurd. „In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee