EasyJet voorziet herstel vanaf eind mei

Print
EasyJet voorziet herstel vanaf eind mei

Afbeelding: EPA

Budgetluchtvaartmaatschappij easyJet denkt vanaf eind mei weer meer te kunnen vliegen.

Dan mogen Britten weer naar het buitenland en de prijsvechter ziet ook dat andere landen dan weer op grotere schaal vliegreizen mogelijk willen maken. Topman Johan Lundgren voorziet dat heel Europa aan het begin van de zomer weer open kan.

EasyJet denkt in het kwartaal van april tot en met juni tot een vijfde van de passagiers te kunnen vervoeren die in dezelfde periode in 2019 met de maatschappij vlogen. Dat begint naar verwachting nog laag, maar in juni zou het al om ruim een kwart moeten gaan, geeft Lundgren aan. „Het is moeilijk om daar nu al heel concrete voorspellingen voor te doen, want mensen boeken momenteel maar kort voor vertrek.”

Europa

Waar easyJet vanaf mei heen kan vliegen, ligt volgens de topman aan de Britse regering. „Maar ik zie geen reden waarom het grootste deel van Europa in de zomer niet weer groen kan zijn.” Lundgren pleit er ook voor om geen verplichte tests te eisen voor reizigers uit ‘groene’ landen. „De kosten zijn fors en zorgen voor een extra barrière voor sommige reizigers.”

In de eerste drie maanden van dit jaar vervoerde easyJet nog 9 procent van het aantal reizigers in dezelfde periode in 2019 door strenge lockdowns. In heel het winterseizoen, dat in oktober begon, kwam easyJet uit op 14 procent.

Besparen

Het Britse bedrijf is al sinds het begin van de coronacrisis bezig met het besparen van kosten en dat ging sneller dan verwacht. EasyJet heeft zijn kosten met meer dan de helft verlaagd en hield daardoor het brutoverlies in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar beperkt tot tussen de 690 miljoen en 730 miljoen pond. Dat is tussen de 795 miljoen en 841 miljoen euro.

EasyJet heeft nog 2,9 miljard pond aan geld voorhanden en denkt te kunnen profiteren als er weer meer gevlogen kan worden. Door de kostenbesparingen verwacht het bedrijf dat al snel weer winstgevend te kunnen doen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee