Janssen praat met Europa over al geleverd vaccin

Print
Janssen praat met Europa over al geleverd vaccin

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Vaccinfabrikant Janssen praat met de Europese Commissie en de Europese geneesmiddelenautoriteit (EMA) om te bepalen wat er met de al geleverde vaccins moet gebeuren. Dat laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Janssen is onderdeel van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson.

Janssen leverde deze week de eerste van zijn coronavaccins aan diverse Europese landen. Een dag later besloten de Verenigde Staten tijdelijk te stoppen met vaccineren vanwege het risico van trombose dat bij het gebruik van het vaccin kan ontstaan. Het ging om zes gevallen op een totaal van 6,8 miljoen toegediende vaccins.

Lees ook: Zorgen bij huisartsen om vaccinatiestrategie: ‘Smekende 60-minners mailen me om vaccinatie’

Daarop besloot Johnson & Johnson uit voorzorg de leveringen aan Europa ook op te schorten en de inentingen bij nog lopende klinische onderzoeken te staken totdat het bedrijf betere informatie bij zijn vaccin kan leveren. Hoe lang dat gaat duren is nog niet duidelijk.

Op berichten van de Italiaanse krant La Stampa dat de Europese Commissie zou overwegen helemaal te stoppen met het gebruik van de vaccins van Johnson & Johnson en die van AstraZeneca willen beide bedrijven niet reageren. Het vaccin van AstraZeneca staat vanwege vergelijkbare bijwerkingen in de aandacht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee