Man (18) uit Reuver aangehouden voor voorbereiden terroristisch misdrijf

Print
Man (18) uit Reuver aangehouden voor voorbereiden terroristisch misdrijf

De politie-inval zaterdagavond laat in Reuver. Afbeelding: AV Limburg

Reuver -

Een 18-jarige man uit Reuver is aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

Ook wordt hij verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De Dienst Speciale Interventies viel zaterdagavond in verband met deze zaak een woning in Reuver binnen.

Lees ook: Gewapende politieagenten vallen woning in Reuver binnen

De verdenking is volgens het OM dat de man deelnemer was van een chatgroep op Telegram waarin instructies voor het maken van explosieven en bomgordels gedeeld werden. In Frankrijk is begin april een deelnemer uit die chatgroep aangehouden, omdat er aanwijzingen waren dat deze een zelfmoordaanslag op een kerk wilde plegen. Bij huiszoeking bij de Franse verdachte werd onder andere een zelfgemaakt explosief aangetroffen.

Het strafrechtelijk onderzoek in Nederland begon volgens het OM met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Bij de doorzoeking van de woning in Reuver zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Het verdere onderzoek richt zich onder meer op de vraag wat de rol van de verdachte is geweest binnen de chatgroep. De man is woensdag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld.

Bart Swier, de advocaat van de 18-jarige Reuvernaar, is niet blij met de bekendmaking door het OM. „Ik mag de ouders vanwege alle beperkingen niet eens informeren waar hun zoon van verdacht wordt, zelfs niet na dit persbericht. Maar het hele land mag publiekelijk wel worden geïnformeerd via een persbericht. Een aperte schande. Zelfs mijn smeekbede het dorp niet te noemen, werd genegeerd door het OM.” Hij heeft een verzoek ingediend bij de rechtbank om de beperkingen op te heffen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee