Vollering juicht, maar wordt geklopt door Winder in Brabantse Pijl voor vrouwen

Print
Vollering juicht, maar wordt geklopt door Winder in Brabantse Pijl voor vrouwen

Vollering juicht, maar werd tweede in de Brabantse Pijl. Afbeelding: screenshot Eurosport

Ook de vrouwen werkten woensdagmiddag hun editie van de Brabantse Pijl af. De zege ging naar de Amerikaanse Ruth Winder (Trek-Segafredo). Zij was de snelste van een kopgroep van zes. De Nederlandse Demi Vollering dacht dat ze gewonnen had, juichte te vroeg en zag de zege in rook opgaan.

Ze kwam 0,0004 seconden (!) na Winder over de lijn. Vollering op twee dus, de Italiaanse Balsamo vervolledigde het podium.

Ontsnapping

Het zestal Vollering, Coljé, Lowden, Thomas, Winder en Balsamo opende de finale. De kopgroep kreeg vervolgens niet veel ruimte van het peloton, maar aangezien topfavorietes Van Vleuten en Van den Broek - Blaak iemand meehadden in de juiste ontsnapping, bleek het toch geen makkelijke klus om de vluchters terug te pakken. Terwijl de zes vooraan voorbeeldig bleven samenwerken, kreeg het peloton de achtervolging nooit volledig gestroomlijnd.

Waakhond

Met nog tien kilometer te gaan bedroeg de voorsprong nog steeds één minuut en leek het alsof de winnares vooraan zat. Op de Moskesstraat werd nog wel de forcing gevoerd maar terwijl vooraan de samenwerking niet spaak liep, kwam het in het peloton te vaak tot individuele pogingen, met Van Vleuten als controlerende waakhond in dienst van ploeggenote Leah Thomas. Het peloton zou niet meer terugkeren.

Verbazing

Winder was verbaasd over de afloop. „Ik zag Demi juichen en dacht dat ik tweede was geworden”, vertelde de Amerikaanse.

Vollering, 24 jaar en afkomstig uit Berkel en Rodenrijs, is bezig aan haar eerste seizoen voor SD Worx, de opvolger van de succesvolle ploeg Boels-Dolmans. Ze was dit jaar al zesde in de Strade Bianche en vijfde in de Ronde van Vlaanderen.

Balen

Onthutst moest ze in het Belgische Overijse constateren dat haar eerste zege voor de ploeg er net niet van was gekomen. „Het is enorm balen. Ik dacht echt dat ik gewonnen had. Soms is het ’close’, maar als ik terugdenk had ik echt het gevoel dat ik ervoor zat”, vertelde ze na afloop voor de camera van Eurosport.

Sabrina Stultiens dertiende

Sabrina Stultiens kwam in een grote groep als dertiende over de finish met bijna een minuut achterstand op Ruth Winder. Bryony van Velzen werd 60 ste op 2.21, Kylie Waterreus 76ste op 11.11.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee