Nederland stopt voorlopig met Janssen-vaccin: geen prik voor zorgpersoneel

Print
Nederland stopt voorlopig met Janssen-vaccin: geen prik voor zorgpersoneel

De vaccins van farmaceut Janssen uit Leiden blijven voorlopig in de opslag in Oss. Afbeelding: ANP

Nederland gaat voorlopig niet prikken met de vaccins van Janssen. Dat besluit heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) genomen naar aanleiding van het verzoek van de farmaceut zelf om de voorraden voorlopig niet in te zetten.

Momenteel loopt in de Verenigde Staten, waar het Janssen-vaccin al 7 miljoen keer is toegediend, een onderzoek naar enkele meldingen van ongewone bloedstollingen, in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Het zijn dezelfde problemen die zijn gemeld bij het vaccin van AstraZeneca, al is bij het Janssen-vaccin nog niet vastgesteld of de zeer zeldzame bijwerking daadwerkelijk het gevolg is van de prik. In Europa is nog niet met het Janssen-vaccin gevaccineerd. Het Europees Medicijnagentschap (EMA) bestudeert de meldingen uit de VS.

Lees ook: Acute zorg wil vaccinatie personeel met vaccin Janssen doorzetten

Naar aanleiding van het verzoek van Janssen houdt De Jonge het besluit over de inzet van het Janssen-vaccin aan, totdat meer bekend is over het onderzoek van het EMA. „Bij de inzet van vaccins staat de veiligheid van vaccins altijd voorop”, laat het ministerie weten. „Daarom wacht het kabinet het onderzoek van het EMA af. De resultaten van dat onderzoek worden volgende week verwacht.”

Gevolgen

Het verzoek van Janssen om de inzet van de geleverde vaccins tijdelijk op te schorten heeft gevolgen voor de mensen die gevaccineerd zouden worden met Janssen. Dat zijn medewerkers en cliënten in de GGZ, en ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact en jonger dan 60 jaar.

Nederland heeft zo’n ongeveer 80.000 doses van het Janssen-vaccin geleverd gekregen, waarvan donderdag de eerste prik zou worden gegeven. De vaccins blijven voorlopig in de opslaglocatie. In totaal heeft Nederland van dit vaccin 11,3 miljoen doses besteld, goed voor volledige bescherming voor eenzelfde aantal mensen. Wat het besluit betekent voor het vaccinatieschema is nog niet duidelijk. Het prikplan was net bijgewerkt na het besluit van vorige week om AstraZeneca alleen in te zetten boven de 60. Janssen is volgens de huidige planning bedoeld voor 60-minners, waaronder ook zorgverleners en mensen met een medische indicatie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee