RIVM: Geen vrije keuze voor vaccins zolang er schaarste is

Print
RIVM: Geen vrije keuze voor vaccins zolang er schaarste is

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Voorlopig kan niemand zijn of haar eigen coronavaccin kiezen. Zolang er sprake is van schaarste in het aanbod, leidt een vrije keuze tot vertraging in de toediening.

De schaarste zal zeker tot juni of juli duren, verwacht Jaap van Delden van het RIVM. De programmadirecteur voor vaccinaties gaf donderdag in de Tweede Kamer een toelichting op de vaccinatiestrategie.

Van Delden benadrukte dat alle vaccins die nu geleverd worden, echt nodig zijn. De overheid bepaalt op basis van adviezen van de Gezondheidsraad wie er als eersten aan de beurt komen voor een inenting tegen het coronavirus. Als iedereen een eigen vaccin zou mogen kiezen, wordt de strategie volgens Van Delden nog ingewikkelder, zodat het nog langer duurt voordat mensen zijn ingeënt.

AstraZeneca

De PvdA wilde weten waarom mensen niet zelf mogen kiezen voor AstraZeneca als ze onder de zestig jaar zijn. Vanwege zeldzame maar ernstige bijwerkingen, heeft zorgminister Hugo de Jonge besloten dit vaccin alleen nog toe te dienen aan mensen boven de zestig jaar. Onder meer de Trombosestichting pleit ervoor om 60-minners zelf te laten beslissen of zij toch een AstraZeneca-prik willen.

Lees ook: Alle vaccins AstraZeneca zijn tot eind mei nodig voor 60-plussers

Maar volgens Van Delden zijn alle vaccins van AstraZeneca zeker tot eind mei gewoon nodig voor mensen boven de zestig. Later zal weer een nieuw besluit volgen.

‘Jongeren die zich laten vaccineren, doen dat ook voor anderen’

Jongeren onder de dertig jaar lopen nauwelijks het risico om te overlijden aan Covid-19. Toch is het verstandig dat ook zij zich laten vaccineren wanneer ze aan de beurt komen, benadrukt voorzitter Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad.

„Er zijn meer redenen dan jezelf om je te laten vaccineren. Het lijkt mij heel redelijk om niet alleen het nut voor jezelf mee te nemen, maar ook het nut voor anderen en de maatschappij”, antwoordde Kullberg tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer op vragen van de SGP.

„Als ik onder de dertig was, zou ik denken: ik ga het maar niet doen”, zei Kamerlid Chris Stoffer tegen Kullberg, wijzend op het geringe sterfterisico. Dat is zo klein dat de voorzitter van de Gezondheidsraad het in zijn presentatie had afgerond naar nul.

Kullberg wees er echter op dat vaccinatie niet alleen is bedoeld om jezelf te beschermen. „Je doet het ook om anderen niet te besmetten en om het virus het land, of de wereld, uit de helpen”, benadrukte hij.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee