Eén op de drie ouders snapt de lesstof van groep 8 vaak niet

Print
Eén op de drie ouders snapt de lesstof van groep 8 vaak niet

Foto ter illustratie. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Eén op de drie ouders begrijpt de lesstof bij het thuisonderwijs van groep 8 vaak niet.

Bij ouders met een hbo- of universitaire opleiding is dit 20 procent en bij ouders met een mbo-opleiding 39 procent, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. Hoe het kan dat ouders moeite hebben met de lesstof is niet onderzocht. Volgens de onderzoekers geven mannen vaker aan de lesstof van hun kinderen in groep 7 en 8 goed te begrijpen, terwijl vrouwen juist de lesstof in groep 1, 2 en 3 beter begrepen en konden uitleggen.

Lees ook: Deze scholieren hebben liever thuis les dan op school: betere concentratie en fietsen hoeft niet

De wetenschappers zien ook andere duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo raken mannen minder gefrustreerd door het thuis lesgeven. Maar vrouwen kunnen beter schakelen tussen de rol van leerkracht en de rol van ouder. Ook kunnen ze als leerkracht beter omgaan met kinderen in verschillende groepen.

Ook de grootte van het gezin speelt een rol. Van de ouders met één kind geeft 9 procent aan vaak gefrustreerd te zijn door het thuisonderwijs, bij ouders met drie of meer kinderen is dit slechts 2 procent. Aan het onderzoek deden ruim 2000 gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd mee.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee