Meer dan 50.000 handtekeningen voor behoud AMBER Alert

 © Hollandse Hoogte / De Vries Media

AMBER Alert heeft meer dan 50.000 handtekeningen opgehaald voor het behoud van het waarschuwingssysteem.

Redactie

De organisatie, die wordt ingezet bij de vermissing van een kind dat mogelijk in levensgevaar is, startte een petitie nadat de politie had aangekondigd vanaf 22 juli dit jaar met AMBER Alert te stoppen.

Lees ook: Alle alarmbellen af voor behoud van Amber Alert

De politie gaat het onder de aandacht brengen van vermiste kinderen integreren in Burgernet, een samenwerkingsverband van gemeenten, burgers en politie. „Dat gaat kinderlevens kosten”, zei een woordvoerder van AMBER Alert eerder. „We brengen sinds 2008 informatie over ontvoerde of vermiste kinderen snel onder de aandacht van miljoenen burgers door beelden te laten zien op reclameschermen, social media, snelwegborden, websites, tv en bij pinautomaten. Het gaat niet lukken om met Burgernet direct zo’n bereik te krijgen.”

Woedend

AMBER Alert is woedend dat de politie, onder leiding van CDA-minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), een eind maakt aan de samenwerking. AMBER Alert hoopt de minister op andere gedachten te brengen door de petitie aan te bieden aan de Tweede Kamer. Daarvoor waren ten minste 40.000 handtekeningen nodig, maar dat zijn er dus al veel meer. Wanneer de organisatie de petitie overhandigt is nog niet bekend.

Eerder stelden politici van D66, PvdA en de SP Kamervragen over het stoppen van de samenwerking tussen politie en AMBER Alert. Ze zijn bang dat meldingen over vermiste of ontvoerde kinderen bij Burgernet verloren raken in de berichtenstroom over allerlei andere onderwerpen. Ook de VVD was kritisch op het beëindigen van de samenwerking.

De politie zegt dat de verandering geen invloed heeft op de opsporing van vermiste kinderen, omdat AMBER Alert maar twee keer per jaar werd ingezet. Het ministerie van Justitie denkt dat berichten over vermissingen herkenbaarder worden als ze allemaal onder één systeem komen te vallen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal