‘Miljoenen wachtwoorden en privégegevens op straat door datalek bij bedrijf uit Kerkrade’

Print
‘Miljoenen wachtwoorden en privégegevens op straat door datalek bij bedrijf uit Kerkrade’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / Richard Brock

Kerkrade / Eygelshoven -

Wachtwoorden en privégegevens van miljoenen Nederlanders liggen op straat doordat het bedrijf Allekabels uit Kerkrade is gehackt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De gestolen gegevens worden misbruikt door criminelen in bijvoorbeeld phishingberichten.

Gegevens verkocht

De gestolen database van Allekabels met privégegevens van zo’n 3,6 miljoen mensen werd eind januari op een hackersforum te koop aangeboden voor een bedrag vanaf 15.000 euro. De advertentie werd verwijderd, wat er volgens RTL Nieuws op duidde dat de gegevens verkocht waren. Inmiddels worden ze verhandeld onder cybercriminelen en gebruikt om mensen phishingberichten te sturen, op te lichten of te hacken. RTL Nieuws heeft de data ingezien en geverifieerd.

Het gaat om ongeveer 2,5 miljoen unieke e-mailadressen die gekoppeld zijn aan namen, woonadressen, telefoonnummers, geboortedata en versleutelde wachtwoorden. Een miljoen andere gegevens zijn persoonsgegevens van mensen die via webshops als bol.com en Amazon bij Allekabels besteld hebben. Daarvan zijn geen e-mailadressen of wachtwoorden gelekt, stelt RTL. Ook zijn zo’n 109.000 IBAN-nummers van Allekabels-klanten gestolen en verhandeld.

Allekabels is bezig met onderzoek naar de hack.

De grootste

Allekabels is naar eigen zeggen de grootste webshop in Nederland voor kabels en allerlei technische accessoires. Het bedrijf werd in 2005 opgericht als eenmanszaak op een zolderkamer door de huidige topman Robert Peters. Inmiddels heeft het bedrijf 330 medewerkers in dienst.

Het bedrijf maakte een stormachtige groei door. In 2010 had de webshop 50.000 klanten, vijf jaar later waren dat er al een half miljoen. Op 31 oktober vorig jaar werd de drie miljoenste klant verwelkomd, meldt Allekabels op de site.

Record

In 2019 nam het bedrijf van Peters de failliete Haelense fotoalbumfabrikant Henzo over. In dat jaar werd Allekabels uitgeroepen tot winnaar van de Sprinc MVO Award, een initiatief van het MVO werkgeversplatform van de regio Parkstad.

Allekabels spint garen bij de coronacrisis. In december vorig jaar verwerkte het bedrijf naar eigen zeggen een recordaantal van 275.000 bestellingen in één maand. Doordat veel mensen thuiswerken, is de vraag naar netwerkkabels, usb-kabels en hdmi-kabels explosief gestegen. Er is ook veel vraag naar losse toetsenborden, die kunnen worden aangesloten op laptops.

Allekabels boekte in over 2019 een bruto bedrijfsresultaat van 7,2 miljoen euro. Onder de streep bleef 1,5 miljoen euro over.

Lees ook: Thuiswerkers schaffen massaal kabels en toetsenborden aan van Allekabels

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee